Na zagrebačkom velesajmu otvoren je novi punkt za drive-in PCR testiranje.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obišao je punkt, kao i cijepne punktove u paviljonima 9 i 8a. Nakon obilaska Tomašević je održao konferenciju za medije.

Cijepljenje svakog dana, i vikendom

“I dalje je u Zagrebu najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom – 55% ukupnog stanovništva, a 66 posto odraslih. S barem dvije doze je cijepljeno 51.1% ukupnog stanovništva. Zagreb je u tom smislu bolji od svih drugih županija, ali to i dalje nije dovoljno”, rekao je Tomašević.

“U zadnjih mjesec dana svi umrli ispod 50 godina starosti nisu bili cijepljeni. To govori samo za sebe”, dodao je. “Ja ću se cijepiti krajem studenog trećom dozom. Pozivam sve koji mogu da se cijepe prvom dozom i da se docijepe. Cijepljenje je najbolja zaštita, ali nije jedina mjera”, rekao je. “Bolnice se intenzivno pune”, dodaje.

“Ovdje će se moći cijepiti i u subotu i nedjelju”, najavio je Tomašević.

Objasnio je zašto su otvoreni novi punktovi na Velesajmu. 

“Zbog sve hladnijeg vremena i kiše, kako građani ne bi čekali vani na hladnoći. Cijeli Paviljon 9 služi za prijem građana, tu očekujemo mobilnost od oko 15 minuta kako bi se došlo do drugog paviljona za cijepljenje”, kaže.

Tomašević o preminulima koji su bili pozitivni na koronavirus: ‘Nitko mlađi od 50 nije bio cijepljen’

O (ne)kvaliteti zraka

“U ovo vrijeme se godinama pojavljuju informacije o povećanim česticama. Stvorila se kapa nad gradom. Kad imamo sezonu grijanja, to je jedan od uzročnika zagađenja zraka. Bavili smo se strategijom kako da to adresiramo mjerama za građane koji se griju na resurse koji izazivaju zagađenje. Promet je jedan od uzročnika, i time ćemo se baviti – smanjenjem automobila, prioritiziranjem javnog prijevoza. I na službenim postajama imamo povećanje čestica, to je problem koji se ponavlja godinama”, rekao je Tomašević.

O Adventu

“Kućica je manje zbog epidemije, ali i zato što ćemo aktivirati dio ugostitelja da će na svojim terasama moći određenu ponudu ponuditi. Nećemo stvarati dodatne gužve u centru grada. To bi se privremeno omogućilo samo za vrijeme praznika, a svi objekti će morati ispuniti određene tehničke uvjete”, kaže Tomašević.

O muralima

“Nemam potrebe dalje komentirati tu temu. Legitimno je pitanje što je primjereno, ali to za nas nije prioritetna tema”, kaže Tomašević. Komentirajući izjavu Kekin o muralu Zvonimiru Bobanu, kaže da je to njezino mišljenje, a ne stav vlasti.

O cijenama usluga

“Mijenjat će se cjenik usluga odvoza otpada. Godinama se pokušava uvesti naplata, sigurno će poskupjeti odvoz za one koji ne odvajaju otpad”, rekao je Tomašević. “I za druge usluge ćemo vidjeti hoće li rasti cijene, to ćemo najaviti na vrijeme”, dodaje. “Prezentirat ćemo mjere u idućih nekoliko tjedana”, dodao je.

“Preko 80 posto troškova ZET-a pokriva se iz proračuna Grada. Dug ZET-a je oko milijardu kuna, gradski proračun ne može servisirati taj dug. To je veliko opterećenje. Raspisali smo natječaj za novu upravu ZET-a i onda bismo s njima trebali vidjeti kako ići na restrukturiranje ZET-a”, rekao je Tomašević.

“Nije na stolu samo poskupljenje, na stolu je sve. Uskoro ćemo prezentirati poslovni plan Holdinga. Grad Zagreb ima jako mali manevarski prostor da stabilizira dug i da ga krene smanjivati”, zaključio je Tomašević.

Autor: M.M.