Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević osvrnuo se na stanje u Gradskoj plinari Opskrba, koja je u gubitku od više stotina milijuna kuna, i poručio da se nakon očuvane stabilnosti za vrijeme zimske sezone grijanja traži najmanje loše rješenje jer više tako ne ide.

Foto : Screenshot

“Trudili smo se i uspjeli da u vrlo teškoj situaciji s likvidnošću nikome nije obustavljena isporuka plina, u tom slučaju uspjela se očuvati stabilnost energetskog sustava. Međutim, to tako više ne ide pa tražimo druga rješenja”, poručio je Tomašević na konferenciji za novinare u pauzi sjednice Gradske skupštine.

Opskrba lani ostvarila više stotina milijuna kuna gubitaka

Gradska plinara Opskrba lani je ostvarila “više stotina milijuna kuna” gubitaka – što zbog krivice bivše Uprave, što zbog stanja na tržištu plina. Komentirajući tvrdnje zastupnika Trpimira Goluže (Most), koji je izjavio da ima dokumente koji dokazuju kako je u lipnju tekla kupovina plina i prodaja kupcima, pozvao je da se o tome podastru dokazi.

Poručio je da će se konkretno rješenje za Opskrbu predstaviti nakon dubinske analize i vrednovanja udjela, što će biti završeno kroz nekoliko mjeseci. Na pitanje je li realan stečaj Opskrbe, Tomašević je odgovorio da “ne želi ići u nikakve uzbune koje se možda neće ni dogoditi”. 

Nije dao konkretne odgovore na pitanja jesu li već pokrenuti razgovori s HEP-om oko potencijalne prodaje Opskrbe i Gradske plinare Zagreb Distribucije, istaknuvši da su sve informacije osjetljive jer su dionice Opskrbe izlistane na Zagrebačkoj burzi.

Tomašević je najavio da će podržati Mostov prijedlog da podnese izvješće o radu Povjerenstva za davanje u zakup površina javne namjene, istaknuvši da je to u interesu gradske vlasti jer je oko toga puno netočnih informacija. 

“Oko 80 posto zahtjeva za terasama riješeno je u potpunosti pozitivno”, rekao je dodavši da su s ugostiteljima postigli dogovor kako poštivati vatrogasni razmak od 5.5 metara između terasa ugostiteljskih objekata i zgrada.

Kredit od 50 milijuna eura za osiguranje likvidnosti

Na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine je novo kratkoročno zaduženje Grada Zagreba od 50 milijuna eura na rok 12 mjeseci kod Europske banke za obnovu i razvoj. Sredstva će se koristiti za osiguranje likvidnosti Holdinga i ZET-a. 

“Imamo nejednake obveze u prvoj i drugoj polovici godine, a jednake prihode”, objasnio je Tomašević. Upitan hoće li Holding imati dovoljna sredstva za isplatu otpremnina nakon utvrđivanja viška radnika, odgovorio je da hoće. “Za otpremnine će biti novca, na to računamo to je sastavni dio cijele računice i dio plana poslovanja Holdinga za ovu godinu”, poručio je Tomašević.

Autor : redakcija hr-vjesnik