Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije.

“Završen je natječaj za upravu ZET-a i imenovali smo novog direktora, Marka Bogdanovića. On je iskusni menadžer koji je u proteklih 20-ak godina upravljao vodećim hrvatskim kompanijama. U Đuri Đakoviću je bio i predsjednik uprave”, rekao je Tomašević.

“Završen je natječaj za pročelnicu Ureda gradonačelnika i to će biti Martina Jurišić, stupit će na dužnost u siječnju”, rekao je Tomašević.

Na pitanje o muralu Slobodana Praljka, Tomašević je rekao kako se o tome već oglasio HEP.

“Za sve murale su potrebne dozvole, HEP je vlasnik trafostanice i u suradnji s njima ćemo djelovati”, rekao je.

Ponovio je da je mjera roditelj odgojitelj ukinuta jer je bilo potrebno “prekinuti taj začarani krug”. “Mi smo dužni osigurati mjesta u vrtićima, počeli smo sa zapošljavanjem trećih odgojitelja”.

Komentirao je i optužnicu protiv Gzima Redžepija za trgovanje utjecajem u slučaju skrbništva nad sinom Severine.

“Ako je bilo tko utjecao na postupak, trebao bi itekako odgovarati za to, da to nikome više ne padne na pamet. Tek sada počinje cijeli postupak, nama je u interesu da se raščisti sve u vezi sumnji. Teško mogu zamisliti gore stvari od ovoga”, rekao je.

O obnovi

O obnovi kulturnih institucija govorio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet: “MUO i Školu za primijenjenu umjetnost treba obnoviti, procesi se objedinjavaju. Hrvatski prirodoslovni muzej? Stvar je zapela kod odabira voditelja projekta. Pokušat ćemo, dok se ne odabere, sa gradskim kadrovima pokrenuti radove, vrlo skoro. Hvatamo rok do kraja 2023., kreće se”, rekao je Korlaet.

Obnovu je komentirao i Tomašević.

“Fond solidarnosti može financirati samo obnovu javnih zgrada, isključivo za konstrukcijsku obnovu i ojačanje do standarda, ne povratak u prvobitno stanje. Zagreb je aplicirao, novac je stigao, manji iznos od cijele štete koja je oko 80 milijardi kuna, dobili smo pet milijardi. Zagreb je dobio dio novca, raspisujemo natječaj, prijavljujemo i ugovaramo projekte. Tu su tri područja, obnova škola za 1.2 milijardu kuna, taj novac je rezerviran za Zagreb. Nekoliko milijuna kuna za vodoopskrbu i 800 miljuna kuna za prometnice.

Sve ostalo ide preko Ministarstva kulture. Mi njima prijavljujemo projekte obnove kulturnih institucija. Taj novac je na državnoj razini. Započela je sanacija 150 školskih objekata, to su mali iznosi, mali popravci. Krenulo se u cjelovitu obnovu 13 škola i jednog doma, to je i energetska obnova. Prema pravilima Fonda jedino se u tim kapitalnim projektima može financirati isključivo onaj dio konstrukcijske onove. Razliku se mora financirati iz MPO-a ili iz proračuna. Vladu smo informirali da od 1.2 milijardu kuna možemo isoristiti maksimalno 700 milijuna kuna, radi pravila. To nema veze s rokom. Tražili smo realokaciju tog novca za kulturne institucije, to bi trebalo biti u siječnju. Ne želimo da novac propadne. Vlada može realocirati ta sredstva. U ministarstvima su ugovorili više projekata nego što je alocirano, baš zato da novac ne propadne. Dio novca će otići i na gradske kulturne institucije, zaštićene objekte… Ovaj dio novca koji je spušten na Zagreb će ostati neiskorišten i zato smo tražili realokaciju”, rekao je Tomašević.

Autor : M.M.