Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako je zasad kao višak utvrđeno 414 radnika tijekom socijalnog dijaloga koji se vodi od prosinca u Zagrebačkom holdingu, a da će se do kraja godine utvrditi njih još 200-tinjak u tvrtkama kćerima. 

Foto : Screenshot

“Ona brojka od 700 radnika manje na razini Holding grupe, koja uključuje sve tvrtke kćeri, kao što su Vodoopskrba i odvodnja, Gradska plinara, Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo, bit će do kraja ove godine, kao što smo najavili”, izjavio je Tomašević novinarima u Gradskoj skupštini.

Najavio je i kako će uskoro biti objavljeno financijsko stanje u Zagrebačkom holdingu u službenom izvješću za 2020. i 2021. te dodao kako će se u lošoj financijskoj situaciji uštedjeti oko 80 milijuna kuna – otkazima, preraspodjelom radnika ili samostalnim odlaskom.

Sindikati su nezadovoljni

Sindikati nezadovoljni otkazima, koordinirani u Savez samostalnih sindikata Hrvatske, u četvrtak su uoči sjednice Gradske skupštine gradskim zastupnicima dijelili letke u kojima ih upozoravaju da su i oni odgovorni za otkaze u Zagrebačkom holdingu, za koje sindikati tvrde da su “podijeljeni u nezakonitom procesu”. 

Iako je proces utvrđivanja viška radnika u Holdingu pri kraju, nezadovoljni sindikati i na taj su način, nakon održanih prosvjeda, poslali gradskoj vlasti zahtjev da se “sve vrati na početak” i sistematizacijom utvrdi koliko radnika više nije potrebno.

Holding je Hrvatskom zavodu za zapošljavanje poslao konačan popis 414 radnika viška unutar Holdinga d.o.o., a prema ocjeni sindikata, otkazi tim radnicima trebali bi biti uručeni sredinom svibnja, kada prođe zakonom propisani rok od dana predaje obavijesti HZZZ-u.

Autor :redakcija hr-vjesnik