Izvor slike: Hrvatska liječnička komora

Duhanski proizvodi, alkoholna pića, ali i zaslađena pića od srijede će poskupjeti, procjena je da bi alkoholna pića mogla poskupiti za dvije kune, alkoholna pića i do tri kune po litri, dok kod sokova poskupljenje ovisi o količini dodanog šećera. Jednako tako sokovi koji ne sadržavaju šećer mogli bi pojeftiniti, a od trošarina su izuzeti vino i pivo pa bi njihova cijena mogla biti ista.

Podsjetimo, riječ je o odluci Vlade donesenoj prije deset dana kada je prihvaćena uredba kojom se reguliraju trošarina i posebni porezi na te proizvode.

Tri su uredbe prihvaćene, a tiču se visine trošarine na duhanske proizvode i prerađevine, potom visinu trošarine na alkohol i alkoholna pića, a spominje se i način izračuna kao i visina sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića. Odredbe stupaju na snagu s prvim danom travnja.

Istodobno, u prvih šest mjeseci rodiljna potpora za zaposlene i samozaposlene roditelje izjednačava se s punom plaćom, dok se u narodnih pola mjeseci s prvim danom travnja povisuje na 5.654 kuna s prvotnih 3.991 kn. Zakonskim izmjenama skraćuje se radni staž nužan za ostvarenje prava na potporu, sa 12 na devet mjeseci, odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u zadnje dvije godine na 12 mjeseci. S početkom travnja poskupljuje i plin, a Gradska plinara Zagreb cijene reže za 5,3 posto.