Zoran Milanović danas je, među ostalim, spomenuo djeda HDZ-ovog Davora Ive Stiera.

Milanović je Stiera spomenuo usput, kao diplomata. No u kontekstu Stiera spomenuo je njegovog djeda Ivu Stiera.

Foto: hr-vjesnik

“Doveden je u pitanje i Stier koji je uređivao ustaške novine. Ja sam mu bio šef u Ministarstvu vanjskih poslova, predložio sam njegovo promaknuće prije puno godina i za odlazak u Bruxelles ga nisam pitao što mu je bio deda. Znam što mu je bio deda – ratni zločinac i ubojica. Ali to više nije bitno”, rekao je hrvatski predsjednik.

Tko je bio djed Davora Ive Stiera?

Ivo Stier bio je visokorangirani djelatnik NDH koji je nakon propasti Pavelićevog fašističkog režima i poraza nacističke Njemačke poput mnogih visokorangiranih ustaša pobjegao u Argentinu.

Djed pobjegao u Argentinu nakon propasti NDH

Ivo Stier tamo je pobjegao s obitelji pa je tamo odrastao i njegov sin da bi se 1972. godine u Buenos Airesu rodio i Davor Ivo Stier. Davor Ivo Stier, koji se sredinom devedesetih doselio u Hrvatsku, u hrvatskoj se javnosti počinje spominjati za vrijeme kad je HDZ-om šefovala Jadranka Kosor. Stier je 2016. postao Plenkovićev ministar vanjskih poslova, ali se naknadno od njega udaljio. Danas je HDZ-ov saborski zastupnik i u zadnje vrijeme nema ga puno u javnosti.

Kako su Novosti pisale 2018. godine, ustaški pukovnik Ivan Stier, djed Davora Ive Stiera, zapovijedao je jedinicama koje su počinile masovne zločine nad Srbima iz Slavonije. Pripadnici njegove bojne 1942. ubili su 229 mještana Dereze, od čega 75 djece, a oko još 300 otjerali u logore.

Novosti navode da je Ivo Stier zapovijedao vojskom NDH u borbama diljem kontinentalne Hrvatske, a spominju ga i kao suradnika Maksa Luburića. To se, zapravo, po njegovoj funkciji donekle i podrazumijeva, s obzirom na to da je obnašao visoke dužnosti u vojsci NDH.

Godine 1945. je Stier završio na Bleiburgu, ali je uspio pobjeći te završava u Italiji gdje je boravio u logoru. No i od tamo je uspio pobjeći te završava u Argentini.

“Do 1955. aktivno je surađivao s Pavelićem, kao pročelnik njegovog Ureda za veze i dopisivanje. Jugoslovenska služba sigurnosti procjenjivala je da je Stier u tom razdoblju ‘praktično vodio HOP’. Međutim, on se uskoro priklonio Pavelićevoj opoziciji, da bi ‘kasnije bio glavni oslonac Maksa Luburića u cijeloj Južnoj Americi’. Jedan je od istaknutijih bivših ustaških oficira u emigraciji koji su osporavali oporuku Ante Pavelića u kojoj je za pokojnikovog nasljednika na čelu HOP-a proglašen Stjepan Hefer, Stierov zemljak i kum, nekadašnji prijatelj i suradnik. Stier je umro 1998. u Buenos Airesu”, pišu Novosti.

Autor: M.M.