Izvor slike: eZadar / Tportal (uređenje: HR-vjesnik)

Članice i članovi SDP-a proteklog vikenda birali su nasljednika Davora Bernardića, ali nisu ga izabrali. Naime, natjecalo se petero kandidata, a za njih se glasalo na 286 izbornih mjesta u šest SDP-ovih područnih jedinica. Pravo glasa imalo je oko 11.500 članova stranke, odnosno oni koji su podmirili članarine.

Drugi krug izbora izborili su Peđa Grbin i Željko Kolar, a subota će donijeti novog predsjednika SDP-a.

Onaj kandidat kojeg članovi izaberu za novog šefa SDP-a imati će kratko vrijeme da konsolidira stranku te je pripremi za lokalne izbore, a osim toga, morat će se pozabaviti i s bivšim predsjednikom Bernardićem.

Predsjedništvo Sabora na početku zasjedanja ovoga saziva Sabora zbog epidemioloških mjera smanjilo je broj zastupnika koji istodobno mogu sjediti u sabornici tijekom sjednice. Tako od njih 151 tijekom rasprava u klupama može sjediti samo njih 42.

Znači, dio zastupnika glasa u sabornici, dio u sporedne dvije dvorane, a neki od doma.

Treba istaknuti kako za kašnjenje na posao u Saboru nema sankcija, dok oni koji ne dođu trebaju to opravdati.

No, što tek reći na SDP-ova zastupnika, bivšeg šefa te stranke i kandidata za premijera Davora Bernardića.

On se, naime, na poslu nije pojavio dva mjeseca. Bio je na konstituirajućoj sjednici Sabora 22. srpnja, a od tada u sabornici više nije bio. Međutim, plaća od 14.000 kuna redovito mu ide, iako na radnome mjestu nije bio dva mjeseca (od čega je neko vrijeme trajao i godišnji) te iako je u Saboru doslovno rekao jednu jedinu riječ – “prisežem”.

Zašto Bernardić ne dolazi na posao, nije poznato. Nedavno je, podsjetimo, bio s prijateljem u zabavnom parku Gardaland u Italiji.

Dio članstva frustrirano je takvim ponašanjem bivšeg čelnika SDP-a, obzirom na to da mu plaća od 14.000 kuna redovito sjeda na račun, a on se ne pojavljuje na sjednicama Sabora. Članstvo smatra da je njegovo ponašanje teret za stranku koja trenutno ima duplo manju potporu od vladajućeg HDZ-a.

AUTOR: HR-vjesnik