Od kolovoza, tisuće migranata, većinom s Bliskog istoka i Afrike pokušavaju iz Bjelorusije prijeći poljsku granicu. Od početka priljeva migranata, sedmero je izgubilo živote…

Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo je u nedjelju u Varšavi protiv protjerivanja migranata na granici Europske unije, između Poljske i Bjelorusije.

Od kolovoza, tisuće migranata, većinom s Bliskog istoka i Afrike pokušavaju iz Bjelorusije prijeći poljsku granicu

Migranti i nevladine organizacije svjedoče da Poljska provodi protjerivanja migranata koje uhiti na granici i tjera ih da se vrate u Bjelorusiju. 

Prosvjednici, okupljeni na poziv nekoliko nevladinih udruga, prošetali su središtem grada noseći transparente “Zaustavite mučenja na granici”, “Nitko nije ilegalan”, “Noćas će netko umrijeti od hladnoće na granici”. 

Foto: hr-vjesnik

Manji prosvjedi su održani i u drugim poljskim gradovima, prenose lokalni mediji. 

Sedam osoba izgubilo je život na toj istočnoj granici Europske unije od početka priljeva migranata ljetos, prema podacima vlasti Poljske, Litve i Bjelorusije.  

Poljski parlament prihvatio je u četvrtak amandman na zakon o strancima koji legalizira protjerivanje bez obzira na zahtjev za azil, koji se trenutačno provodi na temelju ministarske uredbe. 

Parlament je također dao zeleno svjetlo planu poljske vlade da izgradi zid i spriječi migrante u prelasku granice, što bi stajalo 353 milijuna eura. 

Brojne nevladine organizacije kritiziraju Poljsku zbog uvođenja izvanrednog stanja na istočnoj granici koja sprečava humanitarne organizacije da pomognu migrantima i zabranjuje pristup svima koji nisu stanovnici tog područja, uključujući novinare. 

Europska unija optužuje Minsk da usmjerava migrante prema njezinim granicama kao odgovor na sankcije koje mu je EU nametnula nakon što je bjeloruski režim ugušio prosvjede oporbe.

Foto: hr-vjesnik

Migranti koji masovno odlaze u Bjelorusiju kreću se prema granicama EU s Poljskom, Latvijom i Litvom. Ondje su pod nadzorom bjeloruskih graničara i drugih snaga reda Poljske, Latvije i Litve.  

Prije mjesec dana UNHCR je naveo da ga “zabrinjavaju alarmantne informacije” s poljske granice. 

Autor: M.M.