Tek treći put u povijesti Olimpijskih igara u finalu muških parova igrali su tenisači iz iste zemlje. Posljednji put to se dogodilo u Londonu davne 1908., kada su slavili Britanci (prije 113 godina!).

Foto: hr-vjesnik

Najbolji svjetski par sjajno je otvorio finale – već u prvom gemu oduzeli su Čiliću servis.

Foto: hr-vjesnik
Foto: hr-vjesnik

U trećem gemu imali su još dvije break lopte, a kod vodstva 3-1 nove dvije lopte za obrat, no Čilić i Dodig izvukli su oba gema. Međutim nisu uspjeli vratiti i izgubljeni servis, pa je set nakon 46 minuta otišao na Pavićevu i Mektićevu stranu rezultatom 6-4.

Foto: hr-vjesnik

U drugom setu Čilić i Dodig igrali su daleko bolje i svoju priliku dočekali su u šestoj igri načinivši break za 4-2. Bio je to prvi servis koji su Mektić i Pavić izgubili na turniru. Prednost su sačuvali do kraja i osvojili drugi set 6-3.

Foto: hr-vjesnik

Hrvatsko finale razriješeno je u super tie-breaku do 10 bodova. Mektić i Pavić poveli su s čak 6-0 uz dva mini breaka na Čilićev i jedan na Dodigov servis, načinivši velik korak prema pobjedi.

Vodili su 7-1, no Čilić i Dodig zaprijetili su smanjivši na 8-6. Ipak, iduća dva poena otišla su na Mektićevu i Pavićevu stranu.

‘Stvarno je teško objasniti kako se osjećamo, što god odgovorimo ne izražava osjećaje do kraja. Presretni smo, imamo zlatnu medalju’, kazao je Pavić, a nadovezao se Mektić:

Foto: hr-vjesnik

‘Sanjaš o ovome, ma zapravo nije ni da sanjaš, preveliki su to snovi… Onda osvojiš medalju i misliš da ćeš biti presretan, ali emocije se miješaju i čudne su. S vremenom će ovo doći sve ovo do glave, shvatit ćemo koliko je ovo veliko tek kasnije.’

Autor: M.M.