Belgija je aktivirala EU mehanizam civilne zaštite 14. srpnja 2021. te zatražila pomoć timova za spašavanje iz vode i helikoptere. Također, aktiviran je sustav Copernicus u cilju mapiranja ugroženih područja.

S obzirom na situaciju s poplavama širom Europske unije, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH pomno prati situaciju kako bi pravovremeno reagiralo u slučaju potrebe, objavili su iz civilne zaštite.

“Ne krećite na put ili izlete”

“Svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučamo da se ne upućuju na put. Vozačima, ukoliko su na putu, savjetujemo da budu strpljivi i oprezni tijekom vremenskih nepogoda.  

Također pozivamo građane da ne odlaze na izlete u okolno gorje, šume, otvorena područja, zatim na rijeke npr. kampirati, a oni koji borave na moru da budu posebno oprezni ako namjeravaju provesti noć na otvorenom”, piše civilna zaštita.

“Ne širite paniku ako nastupe nepovoljni uvjeti”

Vlasnike plovila savjetuju da prate prognoze nadležnih službi (DHMZ-a i Pomorsko-meteorološkog centra).

Ako nastupe nepovoljni vremenski uvjeti, civilna zaštita poziva građane da ne šire paniku, a za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog nastalih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, upućuju da nazovu broj 112 kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi.