Svećenik u Španjolskoj zlostavljao dječake. Izbačen je iz Crkve i osuđen na 30 godina

Španjolski vrhovni sud je osudio bivšega svećenika na 30 godina zatvora zbog zlostavljanja sedmero maloljetnika u katoličkom internatu prije gotovo deset godina kad je ondje radio kao učitelj.

Optužbe o svećeničkom zlostavljanju djece i moguća prikrivanja zločina od Crkve posljednjih su se mjeseci pojavili u Španjolskoj, godinama nakon što su slični skandali poljuljali Crkvu u drugim zemljama, kao što su SAD, Irska i Francuska.

Crkva ga raspopila i prijavila tužiteljima

Vjerska tijela u središnjoj pokrajini Ciudad Real raspopila su svećenika 2019. te su slučaj prijavila tužiteljima nakon interne istrage zlostavljanja koje je počinio dok je podučavao dječake tinejdžerske dobi.

U presudi stoji da je iskorištavao svoju poziciju kako bi neprimjereno dodirivao genitalije dječaka, naprimjer kroz igru u bazenu ili u privatnim sobama praveći se da obavlja medicinski “pregled”.

Sud je donio presudu da su dodirivanja bila “očito seksualne naravi”. Također je odredio da muškarac plati kaznu od 52.920 eura i kompenzaciju od po dvije tisuće eura svakoj žrtvi.

Novine izvijestile o više od 1200 navodnih zlostavljanja

Novine El Pais u prosincu su izvijestile o više od 1200 navodnih slučajeva svećeničkog zlostavljanja tijekom sedam desetljeća te je parlament posljedično ombudsmanu države zadao da provede istragu.

Ombudsman Angel Gabilondo kazao je u izvješću u utorak da je njegov ured pomogao već 201 žrtvi, većinom muškarcima, tijekom prva dva mjeseca istrage čiji će zaključci biti predstavljeni parlamentu. 

Španjolska Katolička crkva kazala je početkom 2022. da je duboko potresena zbog zlostavljanja te da će surađivati s vlastima na otkrivanju, pomoći i naknadi štete žrtvama.

Autor : redakcija hr-vjesnik