Karlovački franjevac Mate Bašić, svećenik koji je posljednjih dana postao poznat jer je zvonjavom crkvenih zvona pokušao rastjerati tuču i tmurne oblake, dobio je premještaj, piše KAportal. Imenovan je upraviteljem župa u Hrastovici i Petrinji.

Foto : Screenshot

Fra Mate je, podsjećamo, zvonio gotovo pola sata kako bi “rastjerao tmurne oblake i tuču”, a onda i spriječio štetu.

“Kad su se upalila zvona, kao da se rastvorilo nebo”

“Kad su se prvi put upalila zvona, nad zvonikom kao da se rastvorilo nebo. Nešto je bilo, sad je l’ to bilo zbog toga, možda je bilo zbog nekog strujanja zraka – ne znam”, rekao je nedavno Bašić za RTL.

“I sam radim u vrtu, imam vrt. Svatko onaj tko radi na taj način, tko možda živi od toga, zna koliko je to i krvav kruh i koliko truda treba imati i uložiti u to i zato Bogu hvala da je i naš vrt očuvan”, istaknuo je te dodao da je zvonjava zbunila dio građana.

“Čak su neki pitali, zvali drugi dan – je li netko umro, papa, je li netko od biskupa umro, je li netko ovdje umro – kažem im, nije nitko umro”, govori.

“Zvonit ću i dalje, osim ako ne dobijem zabranu”

I neki stanovnici Karlovca uvjereni su da ih je baš zvonjava spasila od tuče.

“Počela je prvo tuča veličine lješnjaka i kad su zvonila crkvena zvona, jednostavno se to rasulo i prešlo u kišu i razišli su se oblaci”, uvjeren je Marko Oršolić iz Karlovca. Karlovčane je zvonjava podsjetila na neka davnija vremena kad je bio običaj da se glasnom zvonjavom crkvenih zvona pokuša spriječiti nevrijeme.

Fra Bašić je prije premještaja najavljivao i da će sa zvonjavom nastaviti i ubuduće.

“Mislim da da, osim ako ne dobijem neku posebnu zabranu. Nema razloga da se ne nastavi s time ako su stoljećima tako činili, ja mislim da neće nikome smetati”, zaključio je.

Naravno, nema znanstvenog utemeljenja za ovaj običaj.

Autor : redakcija hr-vjesnik