Državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Ivica Olujić i vojna psihologinja bojnica Marcela Kovačić Tomac održali su konferenciju za medije povodom smrti pripadnika HV-a .

Foto: hr-vjesnik

MORH drži presicu povodom smrti vojnika: ‘Nijedan ovaj slučaj nije povezan, nijedna prerana smrt nije počinjena u prostorima vojarni’. Povodom smrti pripadnika Hrvatske vojske u Ministarstvu obrane RH održana je konferencija za medije na kojoj su nazočili državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Ivica Olujić i vojna psihologinja bojnica Marcela Kovačić Tomac.”Svi mi izražavamo sućut zbog smrti vojnika, kazao je uvodno Branko Hrg. Ministarstvo je već izdalo priopćenje”, kazao je Hrg.”Možemo samo ponoviti da niti jedan ovaj slučaj i niti jedna ova smrt vojnika i vojnikinja, nije vezana uz službu.

Foto: hr-vjesnik

Nije počinjen u prostorima naših vojarni i nije vezan uz službu”, istaknuo je Hrg.”Živimo u vremenu u kojem su stresovi pojačani”, nadodao je Hrg.”Sve skupa je u procesu istraga, a ono što bih vas zamolio jest da imamo o vidu da se radi o ljudima, o obiteljima, i da im mi možemo pomoći da ne iznosimo nikakve detaljne podatke o bilo kome, jer se radi o privatnim osobama”, rekao je.”U ime načelnika Glavnog stožera i svih pripadnika oružanih snaga izražavam sućut obiteljima vojnika.

Foto: hr-vjesnik

Samoubojstva u oružanim snagama smatraju se težim oblicima izvanrednih događaja. 2011. godine nije bio niti jedan slučaj samoubojstva vojnika, ostalih godina do danas je bilo slučajeva. Godišnje su se kretala od 1 do 4. Ove godine imamo 5 samoubojstava”, rekao je direktor Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Ivica Olujić. “Samoubojstva su počinili pripadnici koji su u svim kategorijama, nadodao je. Počinjena su u tri slučaja vješanjem a u dva slučajeva uporabom vatrenog oružja, pištoljem i aktiviranjem ručne bombe”, rekao je.

Autor: M.M.