Izvor slike: Maxportal

Zbog presude za tešku pljačku Dinama, Zdravko Mamić je dvije godine u bijegu od hrvatskog pravosuđa te se redovito moli Gospi u Međugorju, ali dušom je prisutan u Zagrebu to jest u Upravi maksimirskog kluba.

Bivši pripadnik krim-policije Krešimir Antolić preuzeo je ulogu prvog operativca Dinama, no samo da „zamaže“ oči navijačima i javnosti.

Antolić ima gazdino povjerenje jer mu je čuvao leđa u delikatno vrijeme, kad je sazrio trenutak za uhićenje i procesuiranje braće Mamić koji su dotad, prema optužbama USKOK-a, u Dinamu već napravili štetu tešku blizu 300 milijuna kuna.

U klubu tvrde da se to nikada nije dogodilo. Nisu vidjeli ni pljačku ni manjak od 300 milijuna, a Skupština Dinama donijela je odluku da neće tražiti odštetu od Mamića čak ni ako ga pravomoćno osude. Uvjereni su da Mamić Dinamu ništa ne duguje.

Antolić i Barišić se nikako ne uspijevaju usuglasiti, koja je trenutačna funkcija koju Mamić danas obavlja u klubu. Barišić uvjerava da Zdravko i Zoran Mamić i dalje vode Dinamo, dok Antolić pred kamerama „nastoji“ zadržati ozbiljnost i tumači da je Zdravko savjetnik kluba kojeg često zovu, logično, za neki savjet. No, znamo da su to lovačke priče s kojima se više ne mogu „nasanjkati“ ni mala djeca.

Karakter i mentalitet pojedinca, najbolje dolazi do izražaja u teškim trenucima, a to je definitivno ovaj koji trenutno živimo u krizi koronavirusa. U slučaju Dinama, povijest nas uči, da je bilo svakojakih avantura na relaciji Mamić–treneri–Mamić–navijači–Mamić–mediji, i tako u krug.

Međutim, oni koji ”vode” klub sad su otišli i razinu niže nego što su nas navikli šokirati, to jest otišli su u medijsku kaljužu.

Nije tajna da su Mamići mjesecima imali problema s Nenadom Bjelicom koji je postao pretjerano uspješan i popularan. Sve češće je izražavao svoje stavove iz kojih se moglo iščitati da nisu kompatibilni stavu koji prakticiraju „vođe“ kluba.

Dinamo, to jest Mamići su napravili sve što je bilo u njihovoj moći da Bjelica napusti klub, po mogućnosti bez visoke odštete koju mu jamči ugovor sklopljen do ljeta 2021. godine.

Izveli su to populistički, putem medija, na primitivan i toliko degutantan način, okrenuvši javnost protiv stožera, trenera i igrača, jednostrano im smanjujući primanja, a istodobno im uskraćujući izjave za medije.

Možemo sa sigurnošću tvrditi, karakter Bjelice i Dinamovih igrača garantira da su se spremni odreći puno toga, kao i dosad, u humanitarne i slične svrhe, ali isto tako nije ispravan način na koji su Mamići kompromitirati njihov dignitet putem medijskog linča.

Dinamo zapošljava 450 ljudi, što je  totalni apsurd, jer pola Premiershipa zajedno ne zapošljava toliko ljudi. S druge strane, neka netko pokuša argumentirati Dinamove osjetne gubitke zbog suspendiranja HNL-a. Možda prihodi od ulaznica i prihodi od suvenira te možda prihodi od TV prava koji su neznatni, obzirom na TV prava koje dobivaju klubovi iz Serie A, Bundeslige ili Premiershipa. U konačnici, sav novac, Dinamo je dobio od Lige prvaka i to je najveći prihod koji je jedino Mamićima uvijek mirisao. Njih nije briga hoće li na tribinama Maksimira biti 25.000 ili 250 gledatelja, hoće li prodati koji dres ili suvenir više, njima je bitna samo lova od Lige prvaka i prodaja igrača.

S druge strane, ako pogledamo Dinamove gubitke, to su sudski nepravomoćno potvrđene optužnice, koje je Dinamo akumulirao proteklih godina isključivo zbog braće Mamić koji su klub oštetili blizu 300 milijuna kuna.

Nadalje, Dinamo je bio dugi niz godina europska sprdnja koju su Mamići ostavili u Maksimirskoj 128, a na staze slave vratio ga je isključivo Bjelica s igračima.

Dinamo je konačno postao europski klub koji nije bio toliko cijenjen još od vremena Jugoslavije, te osim u ljepoti i kvaliteti, Nenad Bjelica je uspio da klub postane brend na Balkanu, karakteran i svoj te iznimno uspješan, a time je, jasno, zasmetao „šerifu“ koji vodi klub iz sjene.

Bjelica je itekako dobro znao da dolaskom u ovako vođen Dinamo sklapa ugovor s vragom, a tome smo bili svjedoci zadnjih 20 godina, kako su i drugi treneri dobivali nogu i bili ružno protjerani iz kluba.

Kada je gazda prozvao Bjelicu i igrače putem medija da ne pristaju na smanjenje plaća, navijači su, jasno, odabrali pravu stranu bez obzira na medijske natpise, a odabrali su Bjelicu i igrače je su oni ti koji su ih vratili na maksimirske tribine uz prikazani karakter, kvalitetu i zajedništvo. Karakter i zajedništvo koje je Dinamo pokazao na terenu u konačnici se pretočilo u zajedništvo na tribinama, a Bad Blue Boysi su to znali prepoznati.

No, trenutno za navijače to je slaba utjeha, jer nažalost, Bjelica je prošlost i tu priča završava, s tom činjenicom se svaki Bad Blue Boys treba pomiriti.

Bjelica je bio jedan od najuspješnijih trenera u povijesti Dinama, no njegova priča završava kao i mnoge dosad u Maksimiru. 

Dinamo i Bjelica će svoj nogometni put nastaviti svatko svojim putem. Bjelica je imao ugovor po kojem je ima jako visoku plaću i napustio je klub kao slobodan trener s milijun eura više na svom računu, te može prihvatiti ponude za novi posao.

Novi trener Igor Jovićević sigurno može mirno spavati neko vrijeme, jer su mu Mamići pripremili pristojan ugovor, ne kao Bjelici, ali ipak pristojan. No, svjedočeći prema situacijama iz prethodnih godina, svaki trener u Dinamu ostaje onoliko dugo koliko gazdi to odgovara, bez obzira na ostvarene vrhunske rezultate. Igor Jovićević to treba imati na umu u svakom trenutku, kako bi, kada dođe vrijeme za to, lakše mogao podnijeti izgon iz kluba, koji će se dogoditi, kad-tad.

Sve dok bjegunac od pravosuđa, vodi konce igre iz sjene, Dinamo ispred svojeg imena nema pravo nositi naziv „građanski“ već naziv „Gazdin nogometni klub Dinamo“.

AUTOR: Redakcijski tekst