Supruga bivšeg hrvatskog konzula u Srbiji: Dijete je ostavio na krovu auta i krenuo


Jelena Kosjer Vuković optužila je svog supruga, donedavnog hrvatskog konzula u Srbiji, za obiteljsko nasilje. Tvrdi da je protiv njega podnijela četiri kaznene prijave u Srbiji i jednu u Hrvatskoj, ali da nijedna nije procesuirana te da je slučaj zataškan.

Državljanka Srbije ispričala je za Blic da mjesecima strahuje za svoj i živote svoje dvije djevojčice koje ima s Hrvojem Vukovićem.

“Nasilje trpim odavno, od rođenja prvog djeteta, ali prije 30. studenog 2021. se nisam usudila prijaviti. To su činili susjedi. Prešutjela sam više puta jer me je Hrvoje molio da ga ne prijavljujem, pošto će izgubiti titulu, zvanje, status. Obećavao je da se neće ponoviti, da će se popraviti. Sve se, međutim, nastavilo i tokom moje druge trudnoće. Susjedi su bili svjedoci, prijavljivali su redovno, ali bi svaki put to bilo zataškano”, rekla je Kosjer Vuković Blicu.

Vuković je prošle godine u studenom opozvan s funkcije, ali ne zbog nasilja za koje ga je supruga, inače doktorica, prijavljivala, već zbog diplomatskog skandala, piše Blic. Prema njezinim riječima, policija ima službene zapisnike o gomili prijava iz 2021. godine.

“Dijete u nosiljci ostavio na krovu auta i krenuo”

Prvi incident se dogodio, prepričava Kosjer Vuković, kada su susjedi reagirali 2. ožujka prošle godine. Supružnici su stariju i tada jedinu kćer, koja je u tom trenutku imala šest mjeseci, odveli na pregled u Novi Sad, odakle je Jelena Kosjer Vuković. Dok je ona bila u ljekarni, njen suprug diplomat, za kojeg njegova još zakonita supruga tvrdi da ima problem s alkoholom i psihoaktivnim supstancama, stavio je nosiljku s bebom na krov automobila i – sjeo u auto.

“Kada je htio dodati gas, naišao je moj brat i uzeo nosiljku s bebom, praktično joj je spasio život! Hrvoje se potom autom zaletio na njega i nosio ga na haubi. Sve su to gledali naši susjedi i pozvali policiju. Hrvoje je ostavio auto s diplomatskim tablicama u kojem je bila beba na ulici i otišao u kafić, gdje je nastavio piti. Beba je za to vrijeme bila sama u autu. Tada se pojavilo više automobila policije i interventne policije. Rekla sam da ga neću prijaviti, a nije htio ni moj brat, zato što sam ga molila. Policajci su mi tada rekli da ništa ne bih dobila ni da ga prijavim, jer ga štiti diplomatski imunitet”, ispričala je Jelena Kosjer Vuković.

“Gurnuo me u devetom mjesecu visokorizične trudnoće”

Kaže da je Hrvoja osobno prijavila za nasilje 30. studenog 2021. kada je bila u devetom mjesecu visokorizične trudnoće.

“Bila sam ispred konzulata s majkom kada me je gurnuo. To su vidjeli i prolaznici, a zabilježile su i kamere konzulata, ali snimke pripadaju državi Hrvatskoj. Pozvala sam policiju. Tada je izazvao diplomatski skandal. Policija je došla i on je policajce Srbije, protivno Bečkoj konvenciji na osnovu koje je akreditiran u Srbiji, uveo u konzulat”, ispričala je Jelena Kosjer Vuković.

Kosjer Vuković tvrdi da se njen suprug tada pozvao na diplomatski imunitet, a potom se pojavio generalni konzul Velimir Pleša, koji se, kako ona tvrdi, naljutio kada je zatekao uniformirane osobe u konzulatu i sve ih je rastjerao jer policija Srbije ne smije ući u prostorije konzulata druge države.

Oboje su završili na policiji, a ona je, kako prepričava, tada bila pred porodom i pozlilo joj je pa je naredna tri dana provela u bolnici. Tvrdi da je njen odvjetnik podnio kaznenu prijavu, ali se do danas ništa nije dogodilo. Hrvoje Vuković nije dobio čak ni hitnu mjeru zabrane prilaska i komuniciranja sa žrtvom nasilja, dodaje ona.

“Svaki put kada sam pričala s inspektorima, stavljali su mi do znanja da je Hrvoje zaštićen (diplomatskim imunitetom)”, kaže Jelena Kosjer Vuković za Blic koji piše da Vuković i dalje živi u Srbiji iako su na dogovor o skrbništvu nad djecom išli u Zagreb. Taj susret je završio prijavama policiji. On je nju prijavio za verbalno nasilje, a ona njega za fizičko.

Mlađu kćerkicu, koja se rodila 1. siječnja ove godine, Hrvoje Vuković, kako tvrdi njegova supruga, nije vidio do 17. ožujka ove godine, kada su i ona i njena majka ponovno bile izložene obiteljskom nasilju.

“Zavrnuo mi je ruku dok sam u drugoj držala bebu od dva i pol mjeseca”

“Sasvim slučajno smo ga vidjele na benzinskoj pumpi. Okrenula sam se s bebom prema njemu, a on nas je gurnuo, vrijeđao i zavrnuo mi ruku dok sam u drugoj držala bebu od dva i po mjeseca. Zatim je automobilom kolegice s diplomatskim tablicama krenuo prijeći granicu. Pozvala sam policiju, rekla što se dogodilo i što su mu namjere. To je područje pokriveno videonadzorom”, kaže Jelena Kosjer Vuković.

Poslije svega je, kaže, pozvana u somborsku policiju, gdje joj je rečeno da je Hrvoje Vuković skinut s prijelaza Bezdan i vraćen u zemlju. Jelena Kosjer Vuković tvrdi da je mnogo mjeseci kasnije od poznanika u policiji saznala da je sve, kako kaže, bila farsa i da Hrvoje Vuković nikada nije vraćen s granice, već da je pušten u Hrvatsku, a da je izjavu u policiji umjesto njega dala njegova odvjetnica, koja se navodno čak i potpisala umjesto njega.

“Čupao me je i šakom krenuo na mene i dijete”

Posljednje fizičko nasilje, kako priča Jelena, dogodilo se 10. srpnja i u tom trenutku Jelena je bila sa starijom bebom.

“Čupao me je i šakom krenuo na mene i dijete, ali se pojavio netko tko je spriječio da nas ozbiljnije povrijedi. Tada sam nazvala broj 192 u Somboru i prijavila ga. Otišla sam kod liječnika, utvrđene su fizičke povrede meni i psihičko nasilje nad djetetom, ali me nikada nisu pozvali da dam izjavu”, tvrdi Jelena Kosjer Vuković.

Dva dana poslije toga, tvrdi ona, Hrvoje Vuković ju je pratio po Somboru i u bijelom automobilu beogradskih tablica. Pozvala je, kaže, policiju, a oni su joj rekli da se odmah doveze do stanice, što je i napravila.

“Ušla sam s majkom u stanicu. Na kraju je meni izrečena hitna mjera zabrane prilaska zbog verbalnog nasilja, jer sam mužu navodno rekla da je idiot i neke psovke. Pozlilo mi je, morala sam kod liječnika”, kaže Jelena Kosjer Vuković.

“Trenutno se krije u Somboru”

Blic piše da je 3. prosinca Hrvoje Vuković opozvan s mjesta konzula, a diplomatski imunitet mu je ostao na snazi do 26. ožujka. Nije poznato u kakvom je statusu danas. Blic piše da živi u Srbiji.

“On kao stranac nigdje od 3. prosinca 2021. godine ne prijavljuje boravak u Srbiji, a prelazi granicu tako što zloupotrebljava diplomatsku putovnicu koju mu je izdalo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske. Trenutno se krije u Somboru, u stanu T. J., koja ga podstrekuje na nasilje”, kaže Kosjer Vuković.

“Hrvatska ambasada i Ministarstvo vanjskih poslova kažu da to nije u njihovoj nadležnosti”

Jelena Kosjer Vuković tvrdi da se obratila i Hidajetu Biščeviću, hrvatskom ambasadoru u Srbiji, te da je dobila odgovor da “ambasada izražava žaljenje zbog svega”, ali da “slučaj nije u njihovoj nadležnosti”. Obratila se, tvrdi, i Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske na čijem je čelu Gordan Grlić Radman.

“Ministarstvo vanjskih poslova nije tijelo nadležno za postupanje u obiteljsko-pravnim stvarima i uređenju međusobnih odnosa bračnih suputnika”, odgovorili su joj, tvrdi Jelena Kosjer Vuković.

O ovom slučaju Index je poslao upit Ministarstvu vanjskih poslova i hrvatskoj ambasadi u Srbiji. Stigao nam je odgovor ministarstva, kojeg prenosimo u cijelosti.

Ministarstvo: Vratio se na osobnu zahtjev

“Hrvoje Vuković nije na dužnosti konzula u Generalnom konzulatu RH u Subotici, već se u Republiku Hrvatsku s mandata vratio na osobni zahtjev. Za vrijeme trajanja mandata nije imao diplomatski, već konzularni imunitet”, stoji u odgovoru ministarstva.

“Danom napuštanja zemlje primateljice, sukladno odredbama Bečke konvencije o konzularnim odnosima, prestao mu je vrijediti konzularni imunitet. MVEP je upoznat s predmetnim slučajem, ali nije tijelo koje je nadležno za postupanje u slučajevima prijava za obiteljsko nasilje”, navodi se u odgovoru.

Autor : redakcija hr-vjesnik