Izvor slike: Varaždinske vijesti

Bivši direktor podravskog smetlišta Piškornice Mladen Jozinović, spada u kategoriju onih uhljeba koji su odradili skoro pa nemoguće, a opet lako izvedivo uz dozvolu lokalnih čelnika.

Javnu tvrtku Piškornica d.o.o. osnovale su četiri županije i Jozinoviću ustupile neto plaću od preko 18500 kuna, auto, službenu karticu, mobitel i slične pogodnosti, ali to mu nije bilo dovoljno, ni približno.

Jozinović je preko Piškornice d.o.o. osnovao novu tvrtku za zbrinjavanje otpada pod nazivom Piškornica sanacijsko-odlagalište d.o.o., te sam sa sobom potpisao ugovor o djelu i sam sebe imenovao za direktora u toj tvrtki kćeri.

Osim što je sam sa sobom odlučio i potpisao ugovor za dodatnih 10 tisuća kuna mjesečno na plaću, odredio je i kako će imati bonus od 10 posto dobiti. Tvrtka kćer imala je 10,2 milijuna kuna dobiti u 2016. godini pa je Jozinović na osnovu toga sebi isplatio milijun kuna bonusa. Ni to nije bilo dovoljno pa je potpisao još jedan ugovor kojim si je isplatio dodatnih 252.000 kuna – jednokratno.

Zbog oporbenih županijskih vijećnika iz Koprivničko-križevačke županije koji su uz medije napravili pritisak na čelnika županije Darka Korena, Jozinović je naposljetku smijenjen. On je odbijao vratiti novac, a DORH je podigao optužnicu protiv njega. Terete ga da si je prevarom priskrbio 1,47 milijuna kuna, a sud ga optužuje i za lažnu diplomu Prometnog fakulteta u Zagrebu koju je predao kao dokaz o stručnoj spremi kad je u travnju 2012. godine došao na čelo Piškornice.

Izvor slike: Maxportal (župan Darko Koren s kumom Mladenom Jozinovićem)

Zanimljivo, te 2012. lažna diploma je “promaknula” županu Darku Korenu koji je tada zaposlio Jozinovića na vodeću poziciju Piškornice. Možda se lažna diploma provukla ispod radara zbog činjenice da su župan Koren i Jozinovićem u kumskoj vezi.

Na zadnjem sudskom ročištu, do tužiteljstva je navodno stigla informacija da se Jozinović želi nagoditi i priznati krivnju uz uvjetnu kaznu. Isti izvori bliski pravosuđu tvrde i kako je spreman otvoreno svjedočiti o svemu što se događalo u doba dok je bio direktor Piškornice.

Ta bi svjedočenja, mogla biti posebno neugodna za neke župane sa sjevera Hrvatske koji su kao osnivači bili članovi Skupštine Piškornice. Jedan od njih je aktualni župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

AUTOR: Redakcijski tekst