Sumnjiv natječaj za šefa Štampara: Mijenjali statut pa odabrali Šostarovu zamjenicu

RAVNATELJ Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar ide u mirovinu, a u Štamparu su već 26. ožujka raspisali natječaj za izbor novog ravnatelja Zavoda čiji će mandat početi tek u rujnu, što je pola godine kasnije.

Od dobro upućenog izvora iz Štampara doznajemo da su već odabrali Šostarovu nasljednicu, i to Sandru Šikić, koja trenutno obnaša funkciju Šostarove zamjenice te koju učestalo možemo vidjeti na konferencijama za medije zagrebačkog stožera. Indexu je ova informacija potvrđena iz Uprave “Andrije Štampara”.

Jedan od uvjeta natječaja za ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” je visoka stručna sprema sa završenim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem ili integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem iz područja jedne od djelatnosti Zavoda te najmanje pet godina radnog iskustva u struci. To stoji i u novom Statutu, koji je Upravno vijeće Štampara donijelo 18. veljače ove godine.

Nismo ni spomenuli razlog mijenjanja statuta, a u Štamparu nam odgovorili da “nije iz tog razloga”

Od izvora doznajemo kako se novim statutom natječaj prilagodio Sandri Šikić da preuzme funkciju od svog sadašnjeg šefa jer ona po struci nije liječnica.

Ravnatelja se prema natječaju imenuje na mandatno razdoblje u trajanju od 4 godine, a na njega se mogu prijaviti osobe oba spola. Po isteku mandata ista osoba može, na temelju javnog natječaja, ponovno biti imenovana za ravnatelja.

Pitali smo Upravu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” je li točno da je promijenjen statut za izbor ravnatelja, na što su nam odgovorili da “nije promijenjen iz tog razloga”, iako uopće nismo naveli nikakav razlog, te da se isključivo radi o usklađenju Statuta s odredbama novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti i izmjenama Zakona o ustanovama.

Zanimalo nas je i zašto se natječaj raspisao pola godine prije početka mandata novog ravnatelja/ravnateljice Zavoda.

“Natječaj za ravnatelja raspisuje se najmanje tri mjeseca prije isteka mandata ravnatelja zbog očekivanog trajanja samog natječaja. Tijekom 2020. i nastavno u 2021. godini uočeno je otežano odvijanje radnih procesa zbog saniranja posljedica potresa i učestalog pomanjkanja ljudstva zbog bolovanja ili izrečenih mjera izolacije/samoizolacije. Slijedom navedenog procjena je Upravnog vijeća ustanove da je oportuno provesti pravovremeno natječaj za ravnatelja da se osigura kontinuitet rada ustanove”, stoji u odgovoru Uprave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Autor : Hr-vjesnik M.M.

Izvor : Hr-vjesnik