Izvor slike: ePodravina.hr (screenshot)

Zbog proboja koronavirusa u samostan sestara Bazilijanki u Križevcima prilikom čega je zaraženo nekoliko časnih sestara, situacija je opet izmakla kontroli. Naime, počele su stizati nove informacije o događanjima u ovoj ustanovi to jest koronavirus je razotkrio dodatne detalje o životu njihovih korisnika, prenosi portal ePodravina.

Nehumano postupanje prema djeci

Od nekoliko izvora bliskih Samostanu (podaci poznati redakciji portala ePodravina.hr), koji su zbog svoje, a i sigurnosti djece htjeli ostati anonimni, doznaje se da se tamo godinama loše postupa prema djeci i korisnicima, a u nimalo boljem položaju nisu ni pojedini članovi osoblja.

Kako smatra sugovornik za ePodravinu, odgovorna osoba za ovakvo stanje je predstojnica samostana, časna sestra Zinovija Kolić. Priča sugovornik da se prema djeci postupa nehumano, maltretira ih se, čupa za kosu, tjera da rade u vrtu, oduzimaju im se mobiteli, brani korištenje interneta iako im je bio potreban za online nastavu, a sve kako bi bila dobra, poslušna i pokorna. Kažu da se navedena časna sestra koja ima 75 godina i tri premosnice ponaša kao da živi u 18 stoljeću.

Sestre ne priznaju postojanje koronavirusa

Pojavom covida-19 u samostanu se stanje dodatno pogoršalo, a virus je razotkrio još neke jezive detalje. U međuvremenu je djeci i osoblju od nadležnih institucija osiguran topli obrok koji im se dostavlja u šator postavljen u dvorištu. Cijeli je samostan u samoizolaciji. Neslužbeno se doznaje da je koronavirus u ustanovu donijela časna sestra koja je trenutno na bolničkom liječenju u koprivničkoj Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek. Ona je prije nego je razvila simptome prisustvovala obiteljskom okupljanju u Sesvetama gdje se slavila krizma, a na kojoj se okupio veći broj ljudi, njene rodbine iz Bosne. Kad je ta časna sestra razvila simptome, prebačena je u bolnicu, a potom su testirane i ostale časne. Tri su nalaza bila pozitivna, no kako nisu razvile simptome, sestre su ostale u samostanu te preuzele brigu o svim korisnicima, ignorirajući rezultate testiranja.

Kako tvrdi sugovornik za portal ePodravina, sestre ne priznaju postojanje koronavirusa pa i ove s pozitivnim nalazom ulaze među djecu i k starijim osobama koji su tamo na skrbi i tako izravno ugrožavaju njihovo zdravlje.

Djeca su stalno za nešto kriva

U Dječjem domu samostana smješteno je 16-oro djece od kojih je najmlađa dvogodišnjakinja. Svi su izdvojeni iz svojih bioloških obitelji iz različitih razloga, a prema procjeni Centra za socijalnu skrb. No kako tvrdi izvor, ni uvjeti života u samostanu nisu za poželjeti, a na to svako dijete ima pravo. Upravo su pravovaljanu skrb trebali dobiti izuzimanjem iz obitelji i smještanjem u ustanovu.

– Djeca su stalno za nešto kriva, proziva ih se za svaku sitnicu, proglašava ih se šizofreničarima, daju im tablete za smirenje. Gdje su tu humanost i dječja prava – pita se.

U samostanu žive ilegalci, a jedna je sestra zatvorena u sobi pet godina?

Zanimljiva je i informacija da u samostanu ima i osoba koje su tamo smještene nelegalno, a za koje nitko ne zna kako su i zašto tamo završili. S više strana potvrđeno je kako je u podrumu samostana smještena majka jedne časne sestre koja je ovdje na oporavku nakon što je obavila operaciju u koprivničkoj Općoj bolnici. Isto tako, u samostanu je navodno već nekoliko mjeseci svakodnevno prisutna muška osoba za koju se ne zna koja joj je uloga niti po što dolazi pod okriljem mraka i odlazi u ranu zoru.

Još jedna nevjerojatna informacija koju je za portal ePodravina potvrdio jedan sugovornik je da je u Samostanu već pet godina zatvorena časna sestra kojoj je kretanje ograničeno isključivo na njenu vlastitu sobu, balkon i kupaonicu, a iz razloga jer raspolaže s previše informacija.

– Vidimo ju kako nam mahne s balkona i to je to – kaže sugovornik.

Zinovija Kolić odbacuje optužbe: Ne znam koji je to đavo bijesan na nas

Ne bi li portal ePodravina dobio odgovore na ove optužbe, kontaktirali su i sam samostan. U prvom pokušaju javila im se neimenovana časna sestra koja je naglasila kako roditelji nemaju pravo biti nezadovoljni jer da su na vrijeme kvalitetno brinuli o djeci, ona ne bi završila u Domu. Naknadno su uspjeli razgovarati i sa samom predstojnicom Zinovijom Kolić koja je bila uznemirena i nezadovoljna medijskim napisima.

– Sve je to laž, pa gdje bi djeca izdržala živjeti u tome. Jučer nam je bio epidemiolog i Centar za socijalnu skrb, došli su iznenada, vodili smo ih po svim prostorijama. Djeca su bila živa, zdrava i vesela. Ne znam koji je to đavo toliko bijesan na nas – rekla je predstojnica.

Ujedno je tražila demantij zadnjeg članka o samostanu, koji ipak nije poslala u redakciju ePodravine ali je zaprijetila da će ih zbog objave ganjati do kraja svijeta. Nakon toga su je pitali kako komentira tvrdnje da se djecu maltretira i tuče.

Izvor slike: ePodravina.hr (predstojnica samostana sestra Zinovija Kolić)

– Pa gdje bi sustav bio da se djecu tuče, gdje ste još vidjeli da časna sestra tuče dijete? – odgovara.

Potvrđuje da u samostanu stanuje majka jedne od sestara koja je nedavno operirana u Koprivnici, no odbacuje tvrdnje kako je gospođa u podrumu. Smještena je u normalnoj sobi, veli. Muškarac koji dolazi u samostan je liječnik opće prakse, dr. Berc, koji vodi brigu o zdravlju nekih štićenika.

– On stanuje ovdje blizu pa ljudi krivo vide, misle da ide k nama, a on ide u svoj stan. Povremeno zna doći k nama na ručak, pojašnjava.

Na kraju su upitali predstojnicu kakvo im je zdravstveno stanje, jesu li se oporavile časne koje su bile pozitivne na koronavirus.

– Kod nas korone nema, nema pandemije, svi smo zdravi. Sestra koja je u ponedjeljak završila u bolnici tamo je poslana zbog uroloških problema, a kad je čekala na bolničkom hodniku dobila je upalu pluća i zato je smještena na odjel. Svi smo ovdje zdravi kao dren, nitko nema koronu – zaključila je na kraju sestra Zinovija.

Prema informacijama s kojima raspolaže portal ePodravina, ubrzo poslije njihovog razgovora sa sestrom Zinovijom, jedna od časnih sestara u popodnevnim je satima iz samostana automobilom odvezla spomenutu gospođu koja je kod njih bila na oporavku od operacije. Napomenimo da je cijeli samostan u samoizolaciji- poručuju s portala ePodravina.

AUTOR: ePodravina.hr