Zastupnici Romana Nikolić i Domagoj Hajduković dali su priopćenje za javnost uz Dan borbe protiv siromaštva.

U 2021. godini gotovo četvrtina hrvatskih građanki i građana živi u riziku od siromaštva, a vrlo je izgledno da će ih u 2022. godini biti još više.

Dok su cijene goriva  na povijesno visokim razinama, a na policama u trgovinama se nalazi sve skuplja hrana, građanke i građani Republike Hrvatske sve teže podmiruju osnovne životne potrebe.

Pandemija COVID 19 virusa opustošila je mnoge džepove, a potencijalni val poskupljenja mogao bi ih u potpunosti isprazniti.

Nemogućnost plaćanja računa, podmirenja izvanrednih financijskih troškova ili neposjedovanje uređaja kao što su perilica rublja ili televizor neki s problema s kojima se susreću hrvatske obitelji. Zima koja dolazi neće izmamiti osmijeh na brojna lica, koja neće razmišljati o zimovanju ili pečenju božićnih kolača, već o tome kako si priuštiti grijanje doma.
U najgoroj situaciji su samačka kućanstva s više od 65 godina, roditelji i samohrani roditelji s djecom te obitelji s više od troje djece, ali i umirovljenici s prosječnom mirovinom te nezaposleni i radnici koji primaju minimalnu plaću
Dio njih izlaz iz siromaštva traži u zaduživanju, koje najčešće generira još veće siromaštvo.

Zašto je problem siromaštva jedan od ključnih problema s kojima bi se Vlada Republike Hrvatske trebala boriti?

Pravo na dostojanstven život jedno je od temeljnih ljudskih prava, a život koji čovjeka natjera da bira između gladi i hladnoće sve je samo ne to. Siromaštvo vodi Hrvatsku u rizik od novog vala iseljavanja u neke druge zemlje, u kojima se rad više cijeni. Siromaštvo ne djeluje dobro ni na demografiju Hrvatske jer će se dio mladih puno teže odlučiti za zasnivanje obitelji.

Hrvatska realnost


Kako riješiti problem siromaštva u Republici Hrvatskoj?

Prvenstvo stvaranjem uvjeta u kojima će radnice i radnici moći od svoje plaće živjeti, a ne preživljavati, ali i osiguravanjem mirovinama i socijalnih naknada koje su dovoljne za život dostojan čovjeka. Racionalizacija i prenamjena državnih troškova pridonijela bi rješavanju ovog gorućeg problema.


Dio pažnje trebao bi biti i na primjerenom financijskom opismenjavanju svih generacija, koje bi poboljšalo znanja o raspolaganju novcem te smanjilo rizik od nepoželjnih financijskih odluka.

Foto: hr-vjesnik

Romana Nikolić i Domagoj Hajduković zastupnici u Hrvatskom saboru​.

Autor: M.M.