Izvor slike: Slobodna Dalmacija

Potres je jutros u 6:23 zatresao Zagreb. Bio je 5,5 po Richteru. Nakon toga dogodilo se još pet potresa, magnitude od 3.0 do 5 po Richteru.

Popucali su zidovi na zgradama u Vrbiku i Draškovićevoj. U Draškovićevoj je potrgan i krov. Popadale su police i knjige po stanovima. U dijelovima grada nema struje i vode.

15-godišnje dijete je u kritičnom stanju. Ravnatelj Klaićeve javlja da se radi o djevojci te da je teško ozlijeđena i da se bore za njen život.

Vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazao je da ima teže i lakše ozlijeđenih.

Tlo konstantno podrhtava. Vojska je izašla na ulice.

Na području Zagreba nakon jutrošnjih potresa ima zatočenih osoba, doznaje se iz Javne vatrogasne postaje Grada Zagreba.

Grad Zagreb uveo je besplatnu telefonsku liniju 0800 8805 za građane izravno pogođene današnjim potresom.

13:30 Grad Zagreb uveo je besplatnu telefonsku liniju 0800 8805 za građane izravno pogođene današnjim potresom. 

13:26 U javljanju uživo ispred Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” o situaciji je govorila i ravnateljica Alemka Markotić. Novinari su je na kraju obraćanja pitali što ona misli o ovoj situaciji, a onda je odgovorila snažnom porukom:

“U situacijama kao što je ova svi bismo trebali razmisliti o prioritetima u životu. O tome da budemo bolji jedni prema drugima i da nam neke materijalne stvari ne budu najveći prioritet na svijetu. Ova situacija će raščistiti puno toga”, rekla je Markotić.

Izvor slike: Slobodna Dalmacija

13:23 Policija je objavila najnovije informacije o potresu.

“Zbog snažnog potresa koji je zatresao Grad Zagreb u jutarnjim satima, do 11 sati na području Policijske uprave zagrebačke za sad policija ima informaciju o ukupno 66 oštećenih objekata i 23 osobna automobila.
 
Najveći broj objekata i osobnih automobila oštećen je u samom centru Grada. Oštećene su Zagrebačka katedrala i crkva u Palmotićevoj ulici, a na području Dubrave uz dojave o oštećenjima više objekata, oštećena je i crkva u Čučerju”, priopćili su.

13:20 Ministar unutarnjih poslova i predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je da će svi stanovnici užeg centra Zagreba koji zbog oštećenja nakon nedjeljnih potresa ne mogu u svoje domove biti smješteni u studentskom domu Cvjetno naselje.

13:20 Dio građana Zagreba nakon potresa napustio grad. 

13:12 Ravnatelj odjela seizmologije i matematičke geofizike na australskom Nacionalom sveučilištu objavio je dugi status u kojem objašnjava što se danas dogodilo u Zagrebu, a dodajte i da se očekuju dodatna podrhtavanja.

13:05 Potres je oštetio i zagrebačke bolnice, procjenuje se sigurnost. Najgore u Petrovoj. 

12:56 Sedamdeset pripadnika Hrvatske kopnene vojske, iz sastava Inženjerijske pukovnije i mehanizirane bojne Tigrovi i Gromovi na terenu je u centru grada Zagreba te pomažu u sanaciji posljedica snažnog potresa od Trga bana Jelačića, Ilicom do zapadnog dijela grada.

Pripadnici Zapovjedništva za potporu  pružaju pomoć bolesnicima i pomažu bolnicama u Zagrebu, Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj i Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević kako bi se stanje što prije normaliziralo, izvijestilo je Ministarstvo obrane ( MORH) na svojim internetskim stranicama.

Policija je zatvorila Trg bana Jelačića i okolne ulice.

Izvor slike: Slobodna Dalmacija

12:55 U potresu, koji se dogodio jutros u Zagrebu, oštećeni su crkva i samostan sv. Franje Asiškog na zagrebačkom Kaptolu, no redovnici i redovnice su živi i zdravi.

12:50 Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u nedjelju kako će Vlada upogoniti sva raspoloživa sredstva i sve što je u njenoj moći kako bi što prije sanirala štetu nastalu potresom koji je pogodio Zagreb.

12:43 “Provode se mjere intenzivnog liječenja. Radi se CT dijagnostika, poduzimaju se intenzivne mjere. Pacijentica je kritično”, objavio je ravnatelj Klaićeve o ozlijeđenoj djevojčici.

12:38 Strani mediji pišu o snažnom potresu u Zagrebu.

12:35 Nadzorne kamere snimile su trenutak prvog potresa.

2:33 Župan Željko Kolar nakon obilaska terena ustvrdio je kako je najteže stradalo područje Gornje Stubice te da u naselju Slani Potok gotovo nema objekta koji nije oštećen.

“Ako ništa drugo, onda je objekt raskriven, popadali su crjepovi sa krovišta, a ima 6 do 8 kuća iz kojih se momentalno trebaju evakuirati obitelji. Na prvu procjenu, tolika su oštećenja da u njima nije moguće živjeti. Odvajali su se nosivi zidovi i stvarali pukotine od 20 do 30 centimetara i tu je sva statika poremećena”,  izjavio je Kolar.

Na nekim kućama, kaže, prijeti opasnost da kroz dodatno podrhtavanje tla dođe i do rušenja.

12:13 Potresi su se osjetili i u Međimurju, u kojem – po prema informacijama Stožera Civilne zaštite – nema materijalnih šteta ni ozlijeđenih osoba.

12:05 “Jako je puno oštećenja, zgrade, auti… Sreća je da nema žrtava”, kazao je premijer Andrej Plenković. “Slušajte obavijesti koje dajemo. Budite pri kućama, moramo biti mudri i oprezni”, dodao je Plenković.

11:55 “Građevinska struka je na terenu, tek kad oni daju zeleno svjetlo slijedi smještanje pacijenata”, kazao je ministar Beroš. “Nema velike štete na KB Dubrava”, dodao je. “Van stroja je sala za intervencije u Vinogradskoj. Djecu smo s neonatologije zbrinuli”, dodao je Beroš.

“Ovo je nova, nepredviđena okolnost. Nadam se da neće biti veći postotak širenja virusa, to je opasnije, moramo biti i dalje oprezni”, kazao je Beroš.

Alemka Markotić kazala je da je sve pod kontrolom. “Vojska pomaže, ljudi nisu ugroženi. Svi su odmah odreagirali, vojska postavlja grijane šatore, tu će biti privremeno smješteni bolesnici. Statičari provjeravaju stanje zgrada”, kazala je. 

Izvor slike: CROPIX

11:52 Zagrepčani, evo gdje možete dobiti obrok ako se ne možete vratiti kući > Opširnije

11:35 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je u nedjelju Zagrepčane koji stanuju u objektima s armiranom betonskom konstrukcijom da se, nakon potresa koji je jutros pogodio Zagreb, vrate u svoje domove, a vidjet će se kako zbrinuti ljude za čije objekte statičari procijene da nisu sigurni.

“Osamdeset posto Zagrepčana stanuje u objektima koji imaju armiranu betonsku konstrukciju i ja ih molim da se vrate u svoje domove. Morao bi se dogoditi dvostruko jači potres da se te zgrade poruše. To se u povijesti nikad nije dogodilo”, izjavio je Bandić. > Opširnije

11:29 Nakon prva dva potresa jakosti 5,3 i 5,0 i trećeg jakosti 3,7 seizmografi su zabilježili:

– u 9,04 sati potres jakosti 3,1,  na dubini sedam kilometara, šest kilometara sjeverno od Zagreba i pet kilometara južno od Kašine

– u 9,10 sati potres jakosti 3,0,  na dubini pet kilometara, sedam kilometara sjeverno od Zagreba i šest kilometara jugozapadno od Kašine

– u 10,11 sati potres jakosti 3,2, na dubini pet kilometara,  šest kilometara jugoistočno od Zagreba i  šest km zapadno od Sesveta

11:23 Zgrada Sabora je znatno oštećena. Nitko ne može unutra bez dopuštenja nadležnih službi.

11:20 Vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazao je za N1 da ima teže i lakše ozlijeđenih.

11:15 Na društvenim mrežama su se pojavile snimke nadzornih kamera unutar i izvan domova Zagrepčana koje su snimile trenutak kad je Zagreb uzdrmao nezapamćeni potres. > Opširnije

11:05 Vatrogasci su objavili edukativni video – kako se ponašati u slučaju potresa

1:04 Zbog potresa koji je rano jutros probudio Zagrepčane, vatrogasci Grada Zagreba su zabilježili 35 intervencija u kojima je sudjelovao 161 vatrogasac. Radilo se o požarima objekata koji su uspješno ugašeni, a vatrogasci i dalje sudjeluju u tehničkim intervencijama koje uključju spašavanje osoba koje su ostale zarobljene u urušenim zgradama i dizalima te na uklanjanju dimnjaka i ostalih predmeta koji ugrožavaju živote građana. U pripravnosti je 57 dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Grada Zagreba, a  glavni vatrogasni zapovjednik izdao je zapovijed da u pripravnosti budu i vatrogasci s područja Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

10:58 “Mi smo se našli sa seizmolozima kako bismo vidjeli stanje i kako bismo odredili način postupanja. Apeliram na građane na sabranost i smirenost. Dvaput dnevno ćete dobivati informacije od Nacionalnog stožera”, kazao je ministar Radman.

Osudio je širenje panike i netočnosti o novim velikim potresima. “Slušajte upute!”, poručio je.

10:57 Od potresa pukla vodovodna cijev u Dubravi, ulica pod vodom. 

10:55 Oglasili su se iz Zračne luke Franjo Tuđman.

“Obavještavamo vas da su danas, u ovim nenadanim okolnostima sve dežurne službe Zračne luke Franjo Tuđman reagirale u skladu s procedurama, vodeći računa da su sigurnost i zaštita putnika prioriteti, te su evakuirale putnike iz putničkog terminala u trenutku potresa. Naknadnom inspekcijom i kontrolom zgrade utvrđeno je da nema oštećenja u samoj zgradi niti na uzletno-sletnoj stazi i ostalim manevarskim površinama. Nakon uspostave operativnih sustava, očekujemo uspostavu prometa iza 10.30 sati, prema rasporedu”, priopćili su.

10:52 Državni vrh stigao je u centar grada. 

10:38 Vojska i Boysi pomažu zbrinuti tek rođene bebe i mame u Petrovoj.

Izvor slike: Index.hr

10:35 Podrhtavanje koje se osjetilo u 10.13 sati bilo je magnitude 3.3. po Richteru. Najjače se osjetilo na istoku grada.

Izvor slike: Facebook

10:25 Na području Krapinsko-zagorske županije u nedjelju ujutro dva puta se osjetio snažan potres, a najveće materijalne štete prijavljene su u općinama Gornja Stubica i grada Donja Stubica, rekao je župan Željko Kolar.

“Prema informacijama gradonačelnika Donje Stubice imamo dvije kuće koje su stradale iz kojih će se obitelji morati preseliti. U Gornjoj Stubici ih je za sada četiri”, rekao je Kolar.

10:23 Europska komisija je poručila u nedjelju da prati situaciju u Hrvatskoj nakon potresa u Zagrebu i da je spremna pomoći.

“Pozorno pratimo stanje na terenu u Hrvatskoj nakon potresa u Zagrebu.

“Naš Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije u kontaktu je s hrvatskim vlastima. Spremni smo pomoći”, objavio je povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič.

10:13 Još jedno podrhtavanje! Jako se osjetilo na području Dubrave.

10:10 “Panika nam ne treba u ovakvoj stiuaciji. U zadravstvenom segmetnu situacija je relativno zadovoljavajuća, prioritetno je vidjeti stabilnost konstrukcija i usuglašeni stav svih u sustavu je da u one zgrade koje su u dobrom stanju treba odmah vraćati pacijente.

Svi drugi pacijenti i sve ostale zgrade bit će zbrinuti.

U ovom trenutku smo imali kriznu situaciju s 10 novorođenčadi koji su zbrinuti, za to se koristio prostor KB Dubrava.

Jedna bolesnica je teže ozlijeđena, ima otvorenu cerebralnu ozljedu”, izvijestio je ministar Beroš.

10:09 “Strah od možda jačeg potresa ili dovoljno snažnog je pristuan u svima nama, ali oni se stvarno ne mogu predvidjeti da li će se dogoditi a kamoli jači od prvog. Može se dogoditi brzo, može za 20 dana. Struka to ne može predvidjeti

Činjenica je da kad se ovako veliki potres dogodi da su naknadi potresi uobičajeni, a mi seizmolzi smatramo da je bolje da se ta energija raspodjeli na više malih”, kazali su seizmolozi.

10:05 Vojska je izašla na ulice.

“Svi su u pogonu, dao sam nalog da se digne Hrvatska vojska, na raspolaganju smo pružiti pomoć gradu Zagrebu. Naša je zadaća kao dio sustava domovinske sigurnosti pomoći našim građanima kad je najteže”, navodi se izjava ministra Krstičevića u priopćenju Ministarstva obrane.

10:01 “U ovom trenutku je najvažnije da se služa vlada i stožer. Slušajte vijesti koje imaju nadležni. Oni postoje radi ovakvih situacija, sve drugo možete zanemariti”, rekao je Milanović.

“Potres je bio jačine 5,5 po Rcihteru, najjači je u zadnjih 140 godina”, rekao je premijer plenković.

“Postoje brojna oštećenja. Pozivamo građane na oprez. Preporučujemo da za sada ostanete ispred zgrada”, kazao je Plenković.

10:00 15-godišnje dijete je u kritinom stanju.

Ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj Goran Roić izjavio je u nedjelju kako je teško ozlijeđeni 15-godišnjak, koji je stradao u potresu u Đorđićevoj ulici, u vrlo kritičnom stanju te se provodi dodatna dijagnostika.

“Dijete je vrlo, vrlo kritično, ali još uvijek radimo daljnje mjere i poduzimamo sve što možemo”, rekao je Roić za N1.

Izvor slike: Slobodna Dalmacija

9:53 Nakon jutrošnjeg potresa koji je zahvatio Zagreb obavještavamo građane da ne ulaze u zgrade koje su oštećene. Na teren izlaze ekipe građevinskih stručnjaka koje će prema prioritetima procijeniti oštećenja zgrada i označiti zgrade sukladno procjeni. Prioritet su bolnice, a kasnije sve ostale zgrade.

Osim toga, angažirane su ekipe građevinara koje izlaze na ceste i čiste koridore.

Na terenu je i Specijalistička postrojba civilne zaštite za traganje i spašavanje te kreće raditi. Sve postrojbe Civilne zaštite opće namjene su pozvane da se jave na svoja zborna mjesta i preuzimaju zadatke.

NE Krško nije oštećena, a opskrba električnom energijom se normalizira i kvarovi nisu veliki.

Nažalost ne možemo znati kada i kakvi će biti naknadni potresi, ali prema procjeni seizmologa ne bi trebali biti jači od prvog potresa.

Molimo sve građane da zadrže mirnoću i prate obavijesti službenih izvora.

Molimo sve građane da i u ovoj situaciji poštuju preporuke socijalnog distanciranja vezane za korona virus.

9:50 Seizmolozi su poslali priopćenje. Pripremite se na jpš podrhtavanja. 

9:42 Po prvim dojavama i saznanjima u Varaždinu u jutrošnjem potresu nije bilo ozlijeđenih niti oštećenja, a gradonačelnik Ivan Čehok poziva građane da ostanu mirni te da se drže pravila zaštite od zarazom koronavirusom. 

9:39 Osjetio se još jedan potres, ovaj put magnitude 3.0 po Richteru.

9:32 Gradska plinara objavila je upozorenje za građane: „Molimo građane koji osjete miris plina u svojim zgradama da zatvore glavni ventil smješten u žutom ormariću na objektu i o tome obavijeste Gradsku plinaru Zagreb na brojeve 0800 400 400 ili 01 6437 755, 01 6302 382, 01 6437 741. Preporuka je zatvoriti i ventil ispred plinomjera.

Plinska mreža Gradske plinare Zagreb je stabilna i pod kontinuiranim nadzorom dežurnih službi koje prate stanje u realnom vremenu.

Sve raspoložive ekipe su na terenu i interveniraju po dojavi građana.“

9:31 HT i A1: Moguće poteškoće u funkcioniranju interneta, pogotovo u fiksnoj mreži. 

9:29 Ispred Petrove bolnice nakon potresa izašle su rodilje s bebama. Vani je jako hladno, a majke s bebama su u spavaćicama i ogrtačima stajale ispred. I medicinske sestre držale su bebe u rukama. 

9:28 Ne širite paniku i ne nasjedajte na dezinformacije oko potresa 

9:26 Jutrošnji jak potres s epicentrom blizu Zagreba osjetio se širom Slovenije, pa i u Krškom koji je blizu granice s Hrvatskom, ali u samom gradu nema materijalnih oštećenja zgrada i nuklearka Krško nastavlja sa sigurnim radom. 

9:24 Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je u nedjelju da nakon jutarnjih potresa u Zagrebu ima ozlijeđenih, ali da je riječ o laganijim ozljedama.

“Ozlijeđenih ima, točnu brojku još ne znamo. Po informacijama koje dobivamo u centar 112, ozlijede su laganije. Nje veliki broj ljudi”, rekao je.

9:20 Petnaestogodišnje dijete je u kritičnom stanju.

9:21 Ispred Traumatološke bolnice u Draškovićevoj izvedeli su pacijenti. U tijeku je premještaj na sigurne odjele. Iz bolnice kažu da štete ima, ali ne znaju kolika je.

8:30  Na području Zagreba nakon jutrošnjih potresa ima zatočenih osoba, doznaje se iz Javne vatrogasne postaje Grada Zagreba.

8:30 Počeo je izvanredni sastanak državnog vrha.

“S obzirom na novonastalu situaciju nakon što su Zagreb i okolicu pogodila dva snažna potresa, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u 8:30 sati sastat će se državni vrh.

U NSK će biti predsjednik republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković, potpredsjednik vlade Damir Krstičević i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Nakon sastanka bit će izjave za medije, potvrđeno je iz Vlade”, rekli su .

Podrhtavanja još uvijek trajuOstanite na otvorenom, ali držite razmak zbog suzbijanja širenja virusane zadržavajte se u stubištima niti liftovima.

8:09  Vatrogasci mole da ih se ne zove.

8:14 HRT javlja da su dobili dojavu da su rodilje iz Petrove bolnice vani na ulici i mole za osnovne potrepštine.

8:09 U Vinogradskoj bolnici popucala interna i očna klinika. Sele pacijente iz očne, doznajemo.

8:05 U potresu ima nekoliko ozlijeđenih.

7:55 Božinović apelira na ljude koji su istrčali pred zgrade da drže razmak zbog koronavirusa. 

Molimo građane koji su zbog potresa i naknadnih podrhtavanja izašli na ulice da drže potrebni razmak radi suzbijanja širenja virusa ukoliko imate zaštitne maske koristite ihčekaju se upite seizmologa zbog daljnjih podrhtavanja

7:42 Još jedan slabiji potres u Zagrebu.

7:41 Božinović apelira na ljude koji su istrčali pred zgrade da drže razmak

7:26 Čitatelji nam javljaju kako se diljem Zagreba čuju sirene.

7:23 Drugi potres bio je jakosti 5,0 s epicentrom 10 kilometara sjeverno od Zagreba, odnosno dva kilometra jugoistočno od Kašine na dubini od pet kilometara, prema Europskom mediteranskom seizmološkom centru.

7:22 VIDEO Prošetali smo centrom Zagreba nakon jakog potresa. 

7:20 Pogledajte slike jakog potresa koji je pogodio Zagreb, odlomio se vrh katedrale.

7:20 Zasad nema izvješća o žrtvama, a Civilna zaštita Grada Zagreba je podignuta, rekao je pročelnik tog ureda Pavle Kalinić. 

7:15 U Centru 112 nemaju podatke o ozlijeđenima. Doznaje se da primaju dojave od brojnih građana te da su zbog požara na terenu i vatrogasci.

7:01 Novi potres u Zagrebu, trajao nešto kraće od prvog. Nema još informacija o njegovoj jakosti.

7:00 U nekim dijelovima Zagreba nakratko je nestalo i struje.