Stránka Zavetnici koja je na nedavnim izborima ušla u parlament Srbije, inače najpoznatija po svojim krajnje desnim stavovima i liderici Milici Zavetnici, priopćila je da je izaslanstvu zastupničkog kluba te stranke zabranjen ulazak u Hrvatsku, kao i da su zadržani na graničnom prijelazu.

Foto : Screenshot

>> Tko je Milica Zavetnica, 32-godišnjakinja koja je ušla u srpski parlament?

U priopćenju se navodi da je izaslanstvo rano jutros posjetilo kompleks logora Jasenovac, gdje je prisustvovalo liturgiji u samostanu, nakon čega se uputilo u Donju Gradinu, dio logora Jasenovac koji se nalazi u Bosni i Hercegovini.

Na povratku u Hrvatsku, dodaje se u priopćenju, lokalna granična policija zaustavila je tri automobila u kojima su se nalazili zastupnici Zavetnika te su zadržani na graničnom prijelazu.

“Obaviješteni su da im je 3. lipnja zabranjen ulazak na teritorij Hrvatske, što je paradoksalno, jer je skupina zastupnika Zavetnika jutros nesmetano prešla državnu granicu u Batrovcima i ušla u Hrvatsku”, navode iz stranke.

Dodali su da je planiran sastanak njihove delegacije s episkopom pakračko-slavonskim Jovanom, ali da su bili prisiljeni otkazati taj posjet i, ako budu pušteni, vratiti se u Srbiju alternativnim putem.

U priopćenju se navodi da je izaslanstvo parlamentarnih zastupnika Zavetnika “bilo u pratnji određenih vozila tijekom cijelog puta u Jasenovac”, a da je to uočeno tijekom boravka u samostanu u Jasenovcu, ali i kasnije, na putu prema Donjoj Gradini”.

“Riječ je o brutalnoj političkoj represiji nad poslanicima Srpske stranke Zavetnici, koji na ovaj način krše osnovna prava i onemogućuju slobodu kretanja isključivo zbog svojih političkih stavova. Očito je da su neki u Zagrebu jako uznemireni što se Zavetnici bore za interese i prava svoje zemlje srpskog naroda, pa nas na ovaj način pokušavaju zastrašiti i ušutkati”, navodi se u priopćenju.

Autor : redakcija hr-vjesnik