Izvor slike: Poslovni dnevnik (screenshot)

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u Hrvatskoj u protekla 24 sata zabilježeno devet novih slučaejva zaraze Covidom 19. Nažalost, četiri osobe su preminule – dvije u Splitu, jedna u Koprivnicu, te jedna u Zagrebu.

– U protekla 24 sata dijagnostricirano je 9 novooboljelih, što daje ukupan broj od 2039 bolesnika u RH. Učinjeno je 32.817 testiranja, a u zadnja 24 sata 1195. Postotak pozitivnih je 6,23 posto. Nažalost, od jučer su preminule 4 osobe: u Koprivnici, u klinici Fran Mihaljević i u KBC-u Split dvije ženske osobe. Svi su bolovali od teških bolesti, a jedna osoba je bila na respiratoru. Trenutno su na respiratoru 21 osobe, a oporavljenih iz bolnica je 517, a kod kuće 649 – rekao je Beroš.

Ministar Davor Božinović je rekao kako prve informacije s terena pokazuju da svi rade bez većih uočenih nedostataka tijekom prvog dana popuštanja mjera, a ono što se eventualno utvrdi kao nedostatak se odmah i riješi. 

Krunoslav Capak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovorio je na pitanje što će biti s festivalima ove godine. 

– U ovom trenutku ne možemo ni potvrdili ni opovrgnuti hoće li se festivali održavati ili neće. Ali tko god treba dugoročno nešto planirati rekao bih da u ovom trenutku to nije pametno. Nitko tko planira šest mjeseci unaprijed ne bih to preporučio – rekao je. 

Komentirao je i buvljake kao što je Jakuševac i rekao da je to rizik te da se neće popuštati mjere što se tiče toga. 

– To će biti pred kraj popuštanja mjera ako nam to epidemiološka situacija to dozvoli – poručio je. 

Božinović je komentirao tvrdnje da se stožer politizira. 

– Mi već dva mjeseca dajemo vrlo precizne informacije o tome kako se ponašati. Sve je to u cilju ispunjavanja zaštite zdravlja i života pučanstva. Ušli smo sad u fazu popuštanja u kojoj Stožer ima još delikatniju ulogu u smislu pračenja efekata popuštanja tih mjera na zdravstvenu situaciju i broj oboljelih. Te mjere su tek počele i naravno da ćemo iz dana u dan pratiti kako se situacija razvija, sve s ciljem da se ne vratimo u restriktivna rješenja i da možemo ići stalno korak naprijed – poručio je Božinović. 

– Što se tiče politizacije, ona može doći samo kroz pitanja. Nju sigurno potiče onaj kome to odgovara. I jučer sam rekao da ovo nije mjesto s kojeg se šalju političke poruke, nije bilo i neće biti – rekao je. 

AUTOR: HR-vjesnik