Stotine odgojitelja na prosvjedu u centru Zagreba: “Mislite li da možete bez nas?”

Preopterećenost i nedostatak odgojitelja, neprimjereni prostori, ugroženost sigurnosti djece, neujednačene plaće, nepoštivanje standarda, razlozi su prosvjeda predškolskih sindikata i udruga koji je na glavnom zagrebačkom trgu u subotu simbolično počeo u 12 sati i 5 minuta.

Sindikati i udruge zahtijevaju od Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja da se uključi u financiranje sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.  

Cilj toga je, navode, unapređivanje uvjeta rada te rast plaća i drugih materijalnih prava, osiguravanje kvalitetnog rada i stvaranja uvjeta za siguran rast i razvoj djece te osiguravanje mjesta u vrtiću za svako dijete u Hrvatskoj bez obzira na mjesto i socio-ekonomski status roditelja.

Fotografije s prosvjeda

Prosvjednici pokušali dočarati kako izgleda njihov radni dan

Prosvjednici su pokušali dočarati kako izgleda njihov radni dan, a zatim su počeli čitati pisma svojih kolega. “Vrtići su odgojno-obrazovne ustanove, a ne čuvališta”, poručili su.

“36 djece nagurano u 40 kvadrata s jednim odgojiteljem”

Državni pedagoški standard (DPS) ne poštuje 80 posto vrtića u Hrvatskoj, istaknula je Turković Gulin. Iako je propisano da na osmero djece jasličke dobi rade dva odgojitelja, postoje brojni primjeri jasličkih skupina u kojima je 36 djece nagurano u 40 metra kvadratnih s jednim odgojiteljem u smjeni. I to u prenamijenjenim tavanskim ili podrumskim prostorima.

Odgojitelji rade duple smjene, prekovremeni sati se ne plaćaju. Naglasila je i da je izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom obrazovanju, koje su na snagu stupile u svibnju, sustav decentraliziran, financiranje je prepušteno jedinicama lokalne samouprave pa su i sredstva koja se izdvajaju različita, kao i plaće zaposlenih.

Ekonomske cijene vrtića su diljem zemlje različite i to je diskriminacija roditelja, ali i djece, naglašava Turković Gulin.

Prije sat vremena

“Ovakvo stanje ne može još dugo trajati”

“Očekujemo prije svega da ćemo poslati jasnu poruku te da nas shvate ozbiljno jer zaista bi se moglo dogoditi da ljudi

ne dođu na posao”, kazala je  Hini Katarina Turković Gulin iz udruge SIDRO koja okuplja odgojitelje i roditelje u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću.

Poručila je da ispunjenje ovih zahtjeva nije nikakav “hir, slava ili čast”, već nešto što se mora “jer ovakvo stanje ne može još dugo trajati”.

Prosvjed su, uz SIDRO, organizirali Sindikat obrazovanja, medija i kulture, Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske te strukovna udruga odgajatelja “Krijesnice” Čakovec i “Terina” Vukovar.

Okupili su se, kaže, odgojitelji i stručni suradnici, ravnatelji, roditelji, veliki broj raznih organizacija, iz svih dijelova Hrvatske.

Turković Gulin je ranije za Hinu upozorila da je stanje u sustavu kaotično, djeca su smještena u male i neprimjerene prostore, s njima rade osobe bez pedagoškog znanja jer zakon dopušta njihovo zapošljavanje. Navela je da nedostaje oko 5000 odgojitelja, a uz njih i pedagoga, logopeda, psihologa i edukacijskih rehabilitatora.

Ljudi, kaže, daju otkaze jer pronalaze bolje uređene i plaćene poslove.

Prije sat vremena

“Želite li naš otkaz?”

Prosvjedom pod nazivom “Jednakost, sigurnost i kvaliteta u vrtićima. Ili mislite da možete bez nas? Želite li naš otkaz?!” traže da se poštuje Zakon o predškolskom odgoju, da se u izmjene svih akata uključe ljudi iz prakse, da se Državni pedagoški standard poštuje o cijelosti, da se poštuje Zakon o radu, a sve to se, poručuju, ne može bez uključivanja države.

Prosvjednika, njih oko dvije tisuće, ima iz svih dijelova Hrvatske. Odlučni su da ispune svoje zahtjeve, ali, upozoravaju organizatori, strahuju od pritisaka ravnatelja i osnivača, a to su lokalne zajednice – općine i gradovi.

Sudionice i sudionici nose transparente na kojima piše: “Dosta je!”, “Vrtići su prva stepenica u sustavu obrazovanja”, “Kada će dobrobit djeteta postati prioritet?”, “Čakovec želi zakon za jednakost”, “Vrtići nisu čuvališta, vrtići su odgojno obrazovne ustanove” i slično.

.

Autor : redakcija hr-vjesnik