Stotine desničara na Prideu napale policiju, stigle snimke. Brnabić: Ponosna sam

Danas je u Beogradu održan Europride, kojeg je obilježilo više napada desničarskih prosvjednika na policiju.

Unatoč zabrani, sudionici Europridea danas su se okupili u Beogradu. Šetnja koja je prvotno bila zabranjena, da bi u konačnici ipak bila dozvoljena u zadnji čas i to drugom rutom, krenula je oko 17:30, a završila je oko 18:40.

Ulice u centru grada već su oko podneva bile zatvorene, a desničari su nakon toga izazvali niz incidenata te se sukobili s policijom, koju su gađali bakljama i topovskim udarima. Privedeno ih je 64, među njima i jedan pravoslavni monah. Ozlijeđeno je 10 policajaca.

Vulin: MUP nije dozvolio šetnju, nego je proveo sudionike manifestacije

 Večeras je ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio da MUP nije dopustio šetnju u sklopu Europridea, već se pobrinuo da sudionici sigurno dođu do Tašmajdana.

“Kao što smo ranije priopćili, Ministarstvo unutarnjih poslova nije dozvolilo šetnju sudionika Europridea 2022. Bulevarom kralja Aleksandra, već su pripadnici MUP-a proveli sudionike ove manifestacije od Ustavnog suda kroz Tašmajdanski park do mjesta održavanja koncerta”, rekao je.

“Svi sudionici ove manifestacije sigurno su uz pratnju dovedeni na koncert”, rekao je, a prenosi Tanjug. 

Brnabić održala presicu: Ponosna sam

Premijerka Srbije Ana Brnabić drži izvanrednu press konferenciju, govori o današnjem Europrideu u Beogradu koji su obilježili desničarsko nasilje i napadi na policiju.

Brnabić održala presicu: Ponosna sam

Premijerka Srbije Ana Brnabić drži izvanrednu press konferenciju, govori o današnjem Europrideu u Beogradu koji su obilježili desničarsko nasilje i napadi na policiju.

“Nije bio velik broj incidenata i velik broj ljudi koji su radili incidente, oni su suzbijeni u najkraćem roku. Želim obavijestiti sve naše građane da je bilo angažirano oko 5200 policajaca na ulicama Beograda. Imali smo dva sukoba, jedan je bio s grupacijama na Slaviji i sukob s grupacijama u Karađorđevom parku. U oba slučaja policija je promptno reagirala i riješila problem”, rekla je Brnabić.

“Pokazali smo da smo ozbiljna država, koja drži red, koja vjeruje u svoje institucije ali i poštuje prava svih građana. Sve što se dogodilo smo odradili na najbolji mogući način. Završili smo s ovom temom i stavljamo točku na to. Okrećemo se većim temama”, rekla je Brnabić.

“Policija je briljantno odradila svoj posao, ponosna sam na to što ni u jednom trenutku nismo sumnjali da može doći do širih incidenata. Ni u jednom trenutku nije bila kriza širih razmjera”, rekla je srpska premijerka.

Do 18:30 privedeno 68 prosvjednika protiv Pridea

Beogradska policija objavila je da je do 18:30 privedeno 64 osobe zbog narušavanja javnog reda i mira u glavnom gradu. Radi se o desničarskim prosvjednicima koji su se protivili održavanju Europridea.

VIDEO U Beogradu 250 huligana napalo policiju, pogledajte snimku

DANAS je tijekom održavanja Europridea policiju u centru Beograda napalo oko 250 huligana naoružanih lopatama, letvama i palicama.

Napadač na policajca imao sjekiricu i nož

Više javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je da je V.V. (27) iz Niša zadržan zbog sumnje da je napao policajca zaduženog za osiguranje Europridea. Kod njega je pronađena jedna sjekirica, nož i dimne bombe.

Prilikom uhićenja bježao je od policije i opirao se privođenju, stoji u priopćenju.

Završena šetnja Beogradom

Zastava duginih boja stigla je na stadion Tašmajdan, na kojem se večeras održavaju koncerti u okviru Europridea, čime je šetnja Beogradom simbolično završena.

Sudionici Europridea i dalje pristižu na stadion, javlja N1.

Ana Brnabić najavila izvanrednu presicu

Srpska premijerka Ana Brnabić, čija partnerica sudjeluje u današnjem Europrideu, za večeras u 19 sati najavila je izvanrednu press konferenciju koja će se održati u vladi Srbije.

Na Prideu i američki ambasador: “Ponosan sam”

Američki ambasador u Srbiji Christopher R. Hill na Twitteru je objavio kako je ponosan što danas šeta Beogradom u znak poštovanja ljudskih prava.

Pogledajte snimku Europridea

 Sudionike Europridea osigurava velik broj interventnih policajaca, pogledajte snimku.

Prosvjednik probio ogradu, policajci ga zaustavili

Jedan od prosvjednika protiv Europridea uspio je probiti ogradu u namjeri da dođe do sudionika Europridea, ali su ga pripadnici policije brzo zaustavili. Incident se dogodio kod crkve Svetog Marka, javlja N1.

Autor : redakcija hr-vjesnik