SUDAN je zapao u krizu nakon što je vojska raspustila vladu i proglasila izvanredno stanje. Taj potez uništio je nade u mirnu tranziciju vlasti nakon svrgavanja bivšeg predsjednika Omara al-Bashira 2019. godine.

Foto: hr-vjesnik

Što se događa u Sudanu?

Sudanom je od 2019. vladao savez između vojnih i civilnih skupina, ali danas je vojska zapravo preuzela kontrolu. Premijer Abdalla Hamdok i njegova supruga privedeni su i odvedeni na nepoznato mjesto. Uhićeno je i više vladinih ministara i dužnosnika.

General Abdel Fattah al-Burhan, čelnik sudanskih oružanih snaga, raspustio je Suvereno vijeće i prijelaznu vladu, rekavši u televizijskoj izjavi da će “nezavisna i poštena predstavnička vlada” preuzeti vlast dok se nova ne izabere 2023. godine.

Rekao je da se sporazum o podjeli vlasti s civilnim članovima tranzicijskog suverenog vijeća “pretvorio u sukob” tijekom posljednje dvije godine, “prijeteći miru i jedinstvu” u Sudanu. Nekoliko je članaka ustava suspendirano, a guverneri država smijenjeni, rekao je Burhan.

Kako su počeli problemi?

Kada je Bashir svrgnut u državnom udaru 2019., nakon tri desetljeća na vlasti, sudansko vojno vodstvo preuzelo je kontrolu kako bi nadziralo tranziciju vlasti, formirajući Prijelazno vojno vijeće.

Ali vijeću se oštro protivio prodemokratski pokret koji je umjesto toga pozivao na civilnu vlast. Nakon nekoliko tjedana dvije strane su se složile da formiraju Suvereno vijeće koje će upravljati “sljedeće tri godine ili malo dulje”, piše CNN.

Prema sporazumu sklopljenom u srpnju 2019., vojno vijeće bilo bi zaduženo za vodstvo zemlje prvi 21 mjesec. Civilna uprava bi nastavila vladati idućih 18 mjeseci.

Je li državni udar bio iznenađenje?

Adam Hireika, pomoćnik Hamdoka, rekao je za CNN da je premijer bio svjestan planova vojske i da je bio pod pritiskom da raspusti vladu.

Hamdok je, umjesto da podrži preuzimanje vlasti, pozvao prodemokratske prosvjednike da izađu na ulice u znak mirnog prosvjeda.

Zašto se to događa?

Napetosti su rasle nakon što su se neki političari, uključujući Hamdoka, zalagali za potpuni prijelaz na civilnu vlast do 17. studenog, u skladu s izvornim prijelaznim sporazumom.

Situacija je eskalirala prošlog mjeseca, kada je propao vojni udar koji se pripisuje snagama lojalnim Bashiru, što je rezultiralo uhićenjem većine uključenih časnika.

U tjednima nakon toga, vojni čelnici su zahtijevali zamjenu vlade. Civilni čelnici optužili su ih za preuzimanje vlasti.

Mnoštvo sudanskih prosvjednika izašlo je na ulice prošlog četvrtka, tražeći da se poštuje tranzicijski sporazum iz 2019 i izabranu vladu. Bilo je i provojnih prosvjeda protiv civilne vlasti.

Kako je reagirala međunarodna zajednica?

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres osudio je državni udar i pozvao na oslobađanje premijera i drugih dužnosnika, dodajući da će UN “nastaviti stajati” uz narod Sudana.

Na brifingu za novinare Bijela kuća je rekla da je Bidenova administracija “duboko uznemirena” događajima koji se odvijaju u Sudanu, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo udar nazvalo “neprihvatljivom izdajom sudanskog naroda”.

Što žele prosvjednici?

Tisuće prosvjednika koji se protive puču izašlo je na ulice glavnog grada Kartuma. Okupili su se na više mjesta.

Dvije osobe su poginule, a najmanje 80 je ozlijeđeno uslijed pucnjave tijekom demonstracija, objavio je Sudanski središnji liječnički odbor u priopćenju na Facebooku. Odbor, koji je usklađen s civilnom komponentom sada raspuštenog Suverenog vijeća, okrivio je vojsku za pucnjavu. 

Videosnimke na društvenim mrežama prikazuju gomile ljudi kako se probijaju prema Glavnom zapovjedništvu vojske. Neki su uklanjali žilet-žicu koja je bila postavljena preko ceste. Pristaše civilne vladavine najavili su i štrajk kao odgovor na vojno preuzimanje vlasti, objavilo je ministarstvo informiranja na Facebooku.

Gdje je Omar al-Bashir?

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Haagu izdao je 2009. i 2010. tjeralice za Bashirom pod optužbom za genocid i ratne zločine povezane sa sudanskom vojnom kampanjom u Darfuru između 2003. i 2008. godine.

Ranije ove godine vlada je najavila da će bivšeg predsjednika predati ICC-u zajedno s drugim dužnosnicima traženim zbog sukoba u Darfuru.

Bivši predsjednik trenutno je u zatvoru u Sudanu; osuđen je na dvije godine za korupciju i nelegitimno posjedovanje strane valute 2019. Također se suočava s još jednim suđenjem u Sudanu zbog uloge u državnom udaru 1989. koji ga je doveo na vlast.

Autor:M.M.