Stižu rezultati izbora, Slovenija sve bliža prvoj predsjednici

Birališta na današnjim predsjedničkim izborima u Sloveniji zatvorena su, a prema prvim djelomičnim neslužbenim rezultatima Nataša Pirc Musar je u prednosti ispred Anžea Logara.

Kako prenosi agencija STA, nakon što je prebrojano nešto manje od osam posto glasačkih listića, u drugom krugu predsjedničkih izbora Pirc Musar dobiva 53.39 posto glasova birača, dok je za Logara glasalo 46.61 posto. Logar je u prvom krugu predsjedničkih izbora prije tri tjedna dobio najviše glasova. Za njega je glasalo 33.95 posto birača, dok je za Pirc Musar na drugom mjestu glasalo njih 26.88 posto.

Oboje kandidata podržava ulazak Hrvatske u šengenski prostor, ali i provedbu odluke arbitražnog suda o granici koju oni smatraju valjanom, a Hrvatska kontaminiranom zbog upletanja slovenskog suca u proces. Osim njih dvoje, za mjesto predsjednika republike natjecalo se još pet kandidata – Milan Brglez, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Vladimir Prebilič i Sabina Senčar.

Slovenija bi mogla dobiti prvu predsjednicu

Budući da niti jedan od sedam kandidata u prvom krugu nije dobio više od 50 posto glasova, o novom predsjedniku ili predsjednici odlučuje današnji drugi krug u koji je ušlo dvoje kandidata koji su 23. listopada dobili najviše glasova.

Ovi predsjednički izbori sedmi su u povijesti samostalne Slovenije. Dva petogodišnja mandata predsjednik je bio Milan Kučan, nakon njega Slovenijom su predsjedali Janez Drnovšek i Danilo Türk, a potom u dva mandata Borut Pahor. Pobijedi li Pirc Musar, postat će prva žena na funkciji predsjednika Slovenije.

Autor : redakcija hr-vjesnik