Idućih dana čeka nas dosta kiše.

Kiše će biti već danas u večernjim satima. Sutra nas diljem zemlje čeka kišovito vrijeme, ponegdje i s grmljavinom. 

I idući dani bit će promjenjivi. 

Kiša će biti češća, ponegdje moguće i obilnija na Jadranu, te u gorskim predjelima i unutrašnjosti Dalmacije, osobito u noći na utorak i u utorak ujutro, kada će biti mjestimice biti i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, te ponovno u srijedu. Više sunčanog vremena bit će u sjevernim krajevima, prognozira meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc iz DHMZ-a u novoj prognozi za HRT

Dodaje i kako će nakon prevladavajućeg juga, povremeno jakog, ponegdje i olujnog – u petak zapuhati bura, uz koju će biti svježije, uz sve rjeđu kišu.

Kad je riječ o prognozi za sutra, valja naglasiti kako će kiše biti i noćas i ujutro, a mjestimice će ta kiša biti i obilnija. 

Foto: hr-vjesnik

Evo i detaljnije prognoze Kristine Klemenčić Novinc. 

Detaljna prognoza za sutra po regijama

U utorak ujutro u Slavoniji, Baranji Srijemu oblačno, ponegdje i kiša. Zatim postupan prestanak kiše i djelomično razvedravanje. Slab do umjeren jugoistočni i istočni vjetar popodne u okretanju na sjeverozapadni i zapadni. Jutarnja temperatura oko 7 °C, najviša od 13 do 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj svježije. Nakon oblačnog jutra i mjestimične kiše, naoblaka će se postupno razilaziti, a kiša biti sve rjeđa. Prolazno će zapuhati umjeren sjeveroistočni vjetar.

U gorju i na sjevernom Jadranu promjenjivo. Oblaka više u prvom dijelu dana, kada će i kiša biti češća, još u noći moguće i obilnija. More umjereno valovito i valovito jer će puhati većinom umjeren jugozapadni i zapadni vjetar.

Zapadnjak će u Dalmaciji prema otvorenom moru biti i jak, a uz obalu u okretanju na sjeverozapadnjak. Navečer ponovno jugo. Nakon pretežno oblačnog, osobito na jugu i kišovitog jutra, danju barem djelomice sunčano, uz najvišu temperaturu zraka od 17 do 20 °C.

Foto: hr-vjesnikPodjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje su u noći i ujutro lokalno mogući izraženiji pljuskovi. Sredinom dana slijedi razvedravanje. Jako jugo ujutro će oslabjeti te prolazno okrenuti na umjeren sjeverozapadni vjetar.

Što nas sve čeka u idućim danima

Idućih će dana unutrašnjost Dalmacije i gorje biti pretežno oblačni, često uz kišu i grmljavinu. U sjevernim kopnenim predjelima najviše sunčana vremena vjerojatno će biti u srijedu, kada će kiša padati tek u noći. U četvrtak će s umjerenim jugozapadnim i južnim vjetrom stizati topliji zrak pa će temperatura zraka biti osjetno iznad prosjeka.

Na Jadranu će u srijedu ponovno zapuhati umjereno i jako jugo, naoblačit će se i padati kiša. Kiša će uglavnom u Dalmaciji biti i obilna te će se zadržati sve do kraja radnog tjedna. Najviše sunčanih razdoblja bit će na sjevernom Jadranu, osobito u petak kada će zapuhati bura.

Zoran Vakula objavio meteoanalizu listopada

Zoran Vakula jučer je za HRT objavio meteoanalizu listopada.

“U ovogodišnjem smo listopadu spoznali raznolika lica jeseni – od topline, na neke dane čak i rekordne za doba godine, do hladnoće, te od vrlo suhoga vremena do čak vrlo kišnoga. Unatoč tome, kao i prognozi u većini Hrvatske o vjerojatno ne odviše topla sljedeća 2 mjeseca – i ova godina diljem Lijepe Naše bit će među toplijima u povijesti mjerenja. Srećom za mnoge, vjerojatno ne među njih 10, kakve su bile prošle. Barem ne na našem lokalnom nivou”, piše Vakula.

Premda su posljednji listopadski dani ponegdje bili topli kao rijetko kada u povijesti mjerenja potkraj listopada, kao primjerice u Dubrovniku; i početkom mjeseca je mjestimice u kopnenom području nadmašena dosadašnja rekordno visoka temperatura zraka na neke nadnevke – listopad je ipak diljem Hrvatske bio barem malo hladniji od prosječnoga, a ponegdje i više, barem prema preliminarnoj analizi srednje mjesečne temperature zraka na glavnim meteorološkim postajama DHMZ-a. Naravno, kao i uvijek, konačni sud i službene klimatološke ocjene dat će nakon detaljne analize klimatolozi DHMZ-a, piše Vakula.

No, trenutačno djeluje da će ovogodišnji listopad za temperaturu dobiti ocjene većinom “hladan”, rjeđe ponegdje “normalan”, kao primjerice u već spominjanom Dubrovniku te u Rijeci. Odstupanja od srednjaka iz klimatološkog razdoblja 1981.-2010. bit će većinom od -2 do 0 °C, što će ovogodišnji listopad u većini hrvatskih krajeva svrstati među hladnije u posljednjih desetak godina.

Foto: hr-vjesnik

Zbog ukupne količine oborine ovaj će listopad dobiti uistinu raznolike ocjene jer je zabilježen i znatniji višak oborine u odnosu na prosjek, a i znatniji manjak. Stoga će klimatološka ocjena vjerojatno biti od “vrlo sušno”, u primjerice Senju, do “vrlo kišno”, u primjerice Sisku i Komiži. No, zanimljivo je primijetiti kako će na većini uobičajenih predstavnika pojedinih regija u kojima živi ponajviše stanovnika – u Osijeku, Zagrebu, Gospiću, Kninu, Splitu i Dubrovniku – listopad prema ukupnoj količini oborine vjerojatno dobiti ocjenu “normalan”.