SUNČANO i toplo vrijeme, čak toplije od prosjeka za sredinu rujna, zadržat će se diljem Hrvatske do sredine tjedna, prognozira Izidor Pelajić za HRT. Kraj stabilnosti najavit će u srijedu umjeren jugozapadnjak i jugo, koje će do subote ponegdje povremeno biti i jako. Pritom će jutra biti sve toplija, ali će i dani biti oblačniji i svježiji, već u četvrtak uz mjestimičnu kišu uglavnom na sjevernom Jadranu, od petka i drugdje, često u obliku pljuskova.

Foto. hr-vjesnik

Što nas čeka sutra?

U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavajuće sunčano. Ujutro rijetko uz rijeke može biti i magle jer će vjetar posve izostati, a poslijepodne je u gorju na zapadu moguć slab razvoj oblaka. Jutro će biti manje svježe nego u ponedjeljak, uz najnižu temperaturu između 9 i 13 °C, a najviša poslijepodnevna će biti od 27 do 30 °C.

Danju podjednako iznadprosječno toplo i u središnjoj Hrvatskoj, također uz većinom sunčano vrijeme, povremeno i potpuno vedro. Vjetar slab, a najniža temperatura oko 12 °C.

Oko 12 °C bit će ujutro i u unutrašnjosti Istre, u gorju i malo svježije, a na sjevernom Jadranu između 18 i 22 °C. Uz obilje sunčana vremena danju vrlo toplo, na moru ponegdje i vruće. Vjetar uglavnom slab, ujutro podno Velebita umjerena bura, popodne sjeverozapadnjak.

U Dalmaciji sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. Najniža temperatura od 13 °C u unutrašnjosti do 23 na obali, a najviša dnevna od 28 do 32 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske pretežno vedro, s malo oblaka prema unutrašnjosti. Vjetar slab, ujutro burin, danju vjetar s mora, a prema otvorenome moru umjeren sjeverozapadnjak. Toplo od jutra – temperatura će samo u unutrašnjosti iduće noći biti niža od 20 °C, a danju vrlo toplo ili vruće pa će more na 24 °C pružati ugodno osvježenje onima koji se odluče na kupanje.”

I u srijedu još pretežno sunčano pa promjenjivije…

I u srijedu na Jadranu uglavnom sunčano, zatim promjenjivije i nestabilnije, mjestimice kiša na sjevernom dijelu u četvrtak, a izraženih pljuskova i grmljavine bit će u petak. Zapuhat će umjereno do jako jugo, a dani će i dalje biti vrlo topli.

Na kopnu veći dio tjedna djelomice sunčano i vrlo toplo. Zapuhat će jugozapadnjak i jutra će biti sve toplija. Malo kiše može pasti poglavito u gorju, a u petak uz više oblaka na pljuskove ili mjestimičnu kišu valja računati u većini predjela”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić.

Autor: hr-vjesnik