Izvor slike: 24 sata (uređenje: HR-vjesnik)

Eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić izveo je u četvrtak svojevrsni performans, istovarivši hrpu lubenica pred ulaz u Banske dvore, kako bi upozorio na loš položaj hrvatskih poljoprivrednika jer su uvozni poljoprivredni proizvodi preplavili hrvatsko tržište.

“Ne može svatko pod svojom firmom uvoziti voće već to samo rade zadruge, udruge voćara. Zašto se u Hrvatskoj tone i tone povrća, voća i raznih drugih proizvoda svake godine bacaju na otpad”, upozorio je Sinčić koji je došao pred Banske dvore s kombijem iz kojega su pred uzlaz u Vladinu zgradu ispale i razbile se lubenice.

Sinčić, koji je stao na kombi, upozorio je da razbijene lubenice predstavljaju “sto tisuća drugih lubenica i drugog voća i povrća koje će ove godine biti zaorano ili uništeno” jer su uvozni proizvodi, često niže kvalitete, preplavili hrvatsko tržište i sistematski uništavaju domaću proizvodnju.

Izvor slike: Jutarnji list

Ovaj preformans komentirao je i premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade. Odmah je zamolio ministra policije Davora Božinovića da napravi plan vezano za sigurnost ispred Banskih dvora.

“Najprije da zahvalim novopečenim europskim ekspertima za poljoprivredu na isporuci ovih lubenica pred Vladom. Ministre Božinoviću, ja vas molim da MUP napravi plan sigurnosti prostora ispred Vlade, jer ovo je moglo biti nešto drugo osim lubenica. Što se tiče demokracije da, što se tiče sigurnosti ponašat ćemo se kao i sve druge zemlje, jer ovoga baš i nema drugdje”, rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Na “iskrcavanje lubenica” pred Banske dvore osvrnuo se i na kraju sjednice rekavši da plan sigurnosti traži i zbog potrebe osiguravanja nesmetanog rada novinarima i sigurnosti prolaznika Markovim trgom.

“Da ne bi javnost mislila da smo se mi nešto nasekirali zbog ovih novopečenih eksperata iz poljoprivrede… važno je da imamo na umu i sigurnost novinara. Dakle, ispred Vlade su i novinari, građani i prolaznici i nije normalno da se netko zalijeće kombijem neprimjerenom brzinom u suprotnom smjeru pred zgradu Vlade. Dosta putujem i moram priznati da gdje god sam bio nisam nešto takvo još vidio”, rekao je.

U svakom slučaju trebamo voditi računa o sigurnosti ljudi koji prate rad Vlade, ponovio je premijer.

“Nadam se da nisu imali neke neugodnosti. A što se tiče poljoprivrede i lubenica – mi smo uvijek otvoreni za dijalog i rješavanje pitanja poljoprivrede, pa makar i u Europskom parlamentu. Imamo nešto iskustva”, rekao je Plenković.

AUTOR: Jutarnji list