Izvor slike: Euractiv

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, premijer Andrej Plenković prije svega nekoliko mjeseci prezentirao je kao povijesnu priliku, tvrdeći da je to nešto što naša zemlja ne smije propustiti, ali i nešto što bi nam trebalo višestruko koristiti.

No, po svemu sudeći od tih pompoznih najava neće biti ništa. Štoviše, utjecajni europski portal Politico ovih je dana progovorio o Hrvatskom predsjedanju Vijećem EU, a ako je suditi po njihovom osvrtu, Hrvati Europu baš i nisu impresionirali. U tekstu o Njemačkoj, koja će s prvim danom srpnja od Hrvatske preuzeti dužnost predsjedateljice, ovaj medij, procjenjuje da se naše predsjedanje nije previše iskazalo.

”S obzirom da je trenutno hrvatsko predsjedanje vjerojatno podbacilo i da će sljedeće godine predsjedanje preuzeti manje zemlje, Portugal i Slovenija, ovo bi mogao biti pravi trenutak da dužnost preuzme snažna nacija s reputacijom učinkovitosti”, ističe Politico pa se zatim poziva na najave njemačkog veleposlanika pri EU Michaela Claßa koji je najavio kako će se uspjeh njemačkog predsjedanja mjeriti time koliko će EU biti u stanju upravljati koronakrizom i iz nje izaći.

Očito da Hrvatska adekvatnu priliku za predsjedanje nije niti dobila, što je i razumljivo s obzirom na epidemiju koronavirusa, a koja je utjecala i na odgađanje brojnih ranije najavljenih događaja uključujući i pompozno najavljivani svibanjski summit koji se trebao održati u Zagrebu, a kojega je Plenković opisivao kao ključni događaj hrvatskog predsjedanja EU.

AUTOR: Dnevno.hr