Osim Hrvatske, u crvenom je praktički i cijela zapadna Europa, dok je većina Skandinavije ostala narančasta.

Srednja Europa je na novoj karti uglavnom u zelenoj boji.

Već nekoliko tjedana u nizu stanje u Hrvatskoj se na karti ECDC-a mijenja nagore.

Na prošlotjednoj karti istočna i srednja Hrvatska bile su u crvenom, ali su Zagreb, obalne županije i sjever Hrvatske ostali u narančastom. 

Prelazak cijele Hrvatske u crveno bio je očekivan pošto je broj zaraženih u posljednjih tjedan dana porastao za 50 posto. Jučer je tako zabilježeno 1237 novih zaraženih, a prošlu srijedu ih je bilo 805. 

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75 do 200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto, te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamnocrvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Beroš: Ovo je rezultat necijepljenja

Na Twitteru se o ulasku u crveno oglasio Beroš. Kaže da je ovo rezultat necijepljenja.

“U crvenom smo. Rezultat je to dijelom necijepljenja i nepridržavanja epidemioloških mjera. Izlaz je u što većem broju cijepljenih čime se podiže razina zaštite svih”, napisao je.

Šostar: Problem s neprijavljivanjem kontakata

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, rekao je za Dnevnik HTV-a da smo na europskoj korona-karti u crvenom.

“Cijela Hrvatska ima problem zbog neprijavljivanja kontakata”, naglasio je i dodao kako je delta soj mnogo zarazniji od prethodnih sojeva i važno je da se prijave svi kontakti.

Istaknuo je kako postoji i problem cijepljenja te apelirao na sve da, ako nije nužno, ne idu na velika okupljanja i da poštuju mjere, osobito kad je riječ o nošenju maske.

“Nema žarišta, postoje obiteljska, horizontalna širenja. Sve je više mladih hospitaliziranih i treba pripaziti”, upozorio je.

Autor : hr-vjesnik