Sjeverna Koreja zabranila je građanima nošenje kožnih kaputa, nakon što je taj modni detalj postao omiljeni kod čelnika te zemlje Kim Jong Una.

Foto:hr-vjesnik

Kim je 2019. prvi put odjenuo kožni kaput, a od tada je taj komad odjeće postao popularan među sjevernokorejskom elitom, koja je željela pokazati svoju odanost vođi, pišu Nezavisne novine. 

U posljednje vrijeme, međutim, imitacije su postale sve češće i “modna policija” je poslana da zatvori trgovine koje prodaju kožne kapute i skida ih s ljudi na ulici, zbog zabrinutosti da bi ti “lažnjaci” mogli učiniti Kimov izgled jeftinim i potkopati njegov autoritet.

– Policija kaže da je nošenje kaputa s ciljem da izgledate kao vođa ‘neprikladan trend’ koji dovodi u pitanje Kimov autoritet. Vlasti su rekle javnosti da ne nosi kožne kapute, jer je to dio stranačke direktive, rekao je izvor za Radio Asia Free.

Slične verzije kaputa poput Kimovog počele su se pojavljivati ​​u rujnu ove godine, kada je trgovina između Kine i Sjeverne Koreje neslužbeno otvorena nakon prekida pandemije.

Autor : M. M.