Izvor slike: Novosti.rs

Srbija uvodi još strože mjere u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom i od petka u osam sati zatvara granične prijelaze za putnike u cestovnom, željezničkom i riječnom prometu, a od podneva ukida unutarnji međugradski autobusni i željeznički promet.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić na tiskovnoj konferenciji precizirao je da nitko osim transportnih kamiona ne može ući na teritorij Srbije, te kao dodatnu mjeru najavio da će i sadašnja zabrana kretanja od 20 sati do pet ujutro biti postrožena.

“Narednih dana donijet ćemo dodatne odluke o vremenskom proširenju onoga što neki nazivaju policijski sat, a mi ograničenjem kretanja, ali ćete o tome biti obaviješteni do vikenda”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Od uvođenja izvanrednog stanja 15. ožujka na teritorij Srbije je ušlo više od 71.000 njezinih državljana, uglavnom s područja Njemačke, Austrije, Italije i Francuske, naveo je Vučić ukazujući da ti povratnici čine iznimno veliki problem.

“Mnogi od njih su vrlo disciplinirani i dobri, ali ima i katastrofalnih iznimki”, ustvrdio je Vučić i upozorio da se prati kretanje ljudi s talijanskim telefonskim brojevima, te naglasio da će policija obratiti pažnju na područja i naselja na koja pristiže veliki broj građana Srbije iz inozemstva, poglavito s europskih područja koja su žarišta koronavirusa.

Radi se o nekim naseljima u Beogradu, te u istočnim dijelovima Srbije i Pomoravlja.

Vojska Srbije u četvrtak je u Moroviću, nedaleko od graničnog prijelaza Batrovci-Bajakovo s Hrvatskom otvorila kamp za karantenski smještaj srpskih državljana iz inozemstva koji nemaju prebivalište u Srbiji, te tranzitnih putnika za koje liječnici utvrde da mogu biti zdravstveni rizik.

Prema Vučićevim riječima, stručnjaci procjenjuju da se u nadolazećim danima i tjednima očekuje dalje ubrzano povećanje broja zaraženih.

“Nama je infektivna klinika u Beogradu gotovo puna”, rekao je Vučić i najavio da se “prelazi na bolnicu Dragiša Mišović”, kao alternativni bolnički kapacitet.

U srijedu je priopćeno da zdravstveni sustav Srbije, u slučaju kompliciranja epidemiološke situacije s koronavirusom, ima spremnih 6.000 kreveta.

Komentirajući drastično povećanje potražnje za brašnom, dezinficijensima, toalet papirom, te sredstvima za higijenu, Vučić je poručio da ima dovoljno i brašna i ulja i nafte, a građanima ponovio molbu da ne rade kućne zalihe.

Srbijanski predsjednik najavio je da će idućeg tjedna “cijela Srbija imati maske”, te da će ih “od ponedjeljka navečer biti osigurano 10 milijuna”.

Vučić je “zamolio privatne poslodavce” da se suzdrže od otpuštanja radnika, te najavio da će im “država pomoći koliko god može” kako bi nadomjestili gubitke.

Srpski predsjednik najavio je da će u petak razgovarati sa šefom eurodiplomacije Josepom Borellom, ne navodeći detaljnije teme razgovora.

Komentirajući vijesti da su brojni državljani Srbije, među kojima i studenti, u nizu mjera koje poduzimaju europske države ostali “zarobljeni na aerodromima u inozemstvu”, Vučić je rekao da je “država spremna poslati zrakopolove i to platiti”, ali da su problem ograničenja u zračnom prometu i da su “najveći problem dozvole za slijetanje”.

Srbija je u četvrtak u podne za sav međunarodni putnički promet zatvorila beogradsku zračnu luku “Nikola Tesla”, a u srijedu je isto učinila i sa zračnom lukom Konstantin Veliki u Nišu iz koje su letjele uglavno niskobudžetne kompanije.