Izvor slike: Glas Istre / Slobodna Dalmacija (uređenje: HR-vjesnik)

Kardinal Josip Bozanić u ponedjeljak je obišao u potresu oštećene crkvene objekte na području Siska i Petrinje te je rekao kako je potrebno da se na tom području “stvori savez dobra”, o čemu bi trebalo razmišljati malo šire, i da tu “naše državne institucije učine nešto konkretnije”.

“Bogu smo preporučili i stradale, a ozlijeđenima želimo da se što prije oporave. Ovo je prilika da svi zajedno usmjerimo pogled prema Sisku, Petrinji, Glini i cijelom području. Postavlja se pitanje što Bog ovime želi poručiti, možda da više pogledamo što treba učiniti u ovo vrijeme, možda da se ovdje skupi sve dobro, da se stvori savez dobra. O tome bi trebalo razmišljati malo šire i da naše državne institucije učine nešto konkretnije u ovom području”, rekao je nadbiskup Bozanić.

Dodao je kako je i on zbog potresa u Zagrebu morao izaći iz nadbiskupskog doma i drugdje potražiti sklonište.

Kardinal je obišao uništene crkve u Žažini, Selima, Sisku i Petrinji, a na posjetu mu je zahvalio sisački biskup Vlado Košić.

Podsjetimo, dva dana nakon razornog potresa u Petrinji Hrvatska biskupska konferencija (HBK) objavila da će donirati sedam milijuna kuna pomoći stradalima u potresu, a novac je namijenjen najpotrebitijima u Sisačkoj biskupiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Dan ranije, odnosno dan nakon potresa, vlada Republike Srbije donijela je odluku da Hrvatskoj uputi iznos od milijun eura financijske pomoći. To je gotovo 550 tisuća kuna više od iznosa koji je uplatila Crkva, institucija koja iz džepova poreznih obveznika godišnje dobije oko milijardu kuna. 

AUTOR: Index.hr