Izvor slike: CroExpress

DANAS je u Imotskom održana tradicionalna Bakova povorka, dan kada se Imoćani maskiraju i prošeću gradom. No , ovogodišnju svečanost nažalost neće biti upamćena po tradiciji već po skandalu.

Naime, spaljene su lutke istospolnog para s djetetom na koje je zalijepljena fotografija SDP-ovog saborskog zastupnika Nenada Stazića i nacrtana crvena zvijezda petokraka.

“Stvarno mi se više vrti od ove kulture smrti, a budući da to moje tilo mori, neka ove godine nakaradna obitelj s djetetom Nenadom Stazićem gori”, rečeno je prije spaljivanja.

Potom se čulo “Ajmo glazba” nakon čega su lutke zapaljene. U povorci je bilo i puno djece koja su sve to gledala iz prvih redova.

Kažu: “Sviđalo se to nekome ili ne, ovo je za nas nenormalno. Ali svatko ima pravo biti što hoće”. Iza figure istospolnog para s djetetom, u povorci su išla vrtićka djeca.

“Ostali smo konzervativni, držimo se tradicije. Daj dite materi, kako bi se reklo. Mislimo da je to ispravno”, kazao je predsjednika KD “Bakove svečanosti”, Milivoj Đuka.

Izvor slike: Atrakcija.net

Manifestacija Bakove svečanosti održava se u organizaciji istoimenog kulturno-umjetničkog društva. U Bakovoj povorci Imoćani se maškaraju u razne likove, didove i babe, vile, zle vještice ili anđele.Bakove svečanosti imaju više 150 godina dugu tradiciju, što ih čini jednim odnajsraijih u Hrvatskoj.

Žalosno je da se manifestacija koja služi za zabavu i promicanje tradicije koristi u političke svrhe za obračun pojedinaca sa političkim neistomišljenicima i to sve pred očima djece. Maškare su tradicionalna manifestacija na kojoj se kroz simboličan način spaljuje “krivac” za sve nedaće u protekloj godini, što se obično organizira kao zabava prožeta humorom. Spaljivanje karnevalske figure gay para s djetetom, odnosno spaljivanje bilo koga tko skrbi o djetetu, ali i samog djeteta, simbolika je predrasuda i nesnošljivosti pod krinkom karnevalske zabave, pri čemu se takve neprihvatljive poruke neodgovorno prenose i djeci. Manifestacija mržnje na maškarama u Imotskom osramotila taj grad pa organizatori za to trebaju snositi odgovarajuće posljedice. Od Grada Imotskog i drugih nadležnih tijela treba zatražiti izvješća o poduzetim mjerama u povodu tog čina.

Ovo nije prvi put da se na nekom karnevalu u Hrvatskoj spaljuje nešto vezano za homoseksualce. Prije dvije godine u Kaštelima je pred nekoliko stotina roditelja i djece spaljena slikovnica s dvije mame i dva tate.

Riječ je o takozvanom krnji ili fašniku, tradicionalnom krivcu za sve loše u protekloj godini, kojeg su organizatori dječjih maškara u Kaštelima vidjeli u LGBT slikovnici.