Slika: Večernji list

Znanstvenici traže jasna pravila suradnje, a spremni su tražiti i pomoć nekog svjetskog eksperta.

Ugledni znanstvenici Nenad Ban, Andreja Ambriović-Ristov, Petra Klepac, Igor Rudan i Branko Kolarić, koji su dosad bili članovi Vladina Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa, a čiji je status u tom tijelu postao upitan nakon što su primili poruku od predstojnika Ureda predsjednika Vlade Zvonimira Frke Petešića, da se suradnja teško može nastaviti nakon objave apela u kojem traže veću transparentnost oko epidemije, i dalje su spremni znanjem i iskustvom pomagati Hrvatskoj.

Ne samo to – već ranije su nudili Vladi da – ako ne vjeruje njima – organiziraju sastanak s vodećim svjetskim ekspertima u borbi protiv zaraznih bolesti. No da bi se suradnja nastavila, traže i jasna pravila suradnje temeljena na znanstvenim dokazima i argumentima. Nesporazum, kako je jučer cijelu epizodu nazvao Frka Petešić, kazavši da možda nije bio potpuno jasan u svojim razgovorima s “izbačenim” znanstvenicima, i za koji je na sebe preuzeo krivnju, otklanjajući je tako od premijera Andreja Plenkovića, dolazi u trenu kad Hrvatska uz Luksemburg stoji na neslavnom tronu najgore pogođenih država u EU, i u interesu svih građana je da se što prije razriješi.

Nisam čuo Frku Petešića, ali koliko sam shvatio, izjavio je da se radi o nesporazumu. Spreman sam surađivati s Vladom službeno ili neslužbeno. Bit će mi drago opet razgovarati s Frkom Petešićem da se dogovorimo. Je li moguće nastaviti rad savjeta? Mislim da je, naime svi smo mi profesionalci i možemo davati savjete i znanstveno argumentirane prijedloge čak i kada mišljenja nisu usuglašena. Nadam se da će ovaj nespretni i zbunjujući razvoj događaja, preko kojeg moramo prijeći što prije i nesebično, dovesti do pozitivnih promjena i optimizacija u funkcioniranju savjeta – rekao nam je jučer prof. dr. Nenad Ban. Supotpisnica apela prof. dr. sc. Andreja Ambriović-Ristov samo je kratko odgovorila kako ju je nazvao Frka-Petešić i rekao da se zahvaljuje na suradnji koja više nema smisla zbog apela koji je potpisala. – Vidjela sam demanti nakon toga, ali nisam razumjela što su time htjeli reći – poručila nam je dr. Ambriović-Ristov.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/znanstvenici-o-sukobu-s-vladom-spremni-smo-suradivati-1452284 – www.vecernji.hr