Izvor slike: Slobodna Dalmacija (screenshot)

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na kućnom je liječenju zbog infekcije covid-19 i ima blage simptome bolesti, izvijestili su iz Hrvatskog sabora. Nakon što je prije nekoliko dana dobio pozitivan nalaz, u subotu je kolima Hitne medicinske pomoći otišao na rendgen pluća, iz opreza, jer je u mlađim danima bolovao od kroničnog bronhitisa.

Jandroković je jedan od 1512 osoba koje su na jučerašnji dan bile aktivno bolesne. Broj novooboljelih u 24 sata bio je 258, što je za 61 više nego što je bilo prošlu nedjelju. Kada se uzme kumulativni broj subote i nedjelje, tijekom ovog vikenda oboljelo je 499 osoba, vikend ranije 402, 19. i 20. rujna 409, a vikend prije toga 426.

Iz toga je vidljivo da se nalazimo u novom porastu novozaraženih. Broj preminulih je i dalje visok, a u samo jednom danu pet osoba je uvršteno na crnu statistiku, pa je ukupan broj narastao na 298. Na bolničkom liječenju je 296 pacijenata, od toga je na respiratoru njih 25.

Iako su do sada maske u zatvorenim javnim prostorima bile preporuka, uskoro bi mogle postati obveza, što znači da bi “neposlušni” mogli snositi posljedice, piše Jutarnji list.

Ovo i ne bi bila neka novost što se tiče Europske unije, jer većina zemalja propisuje visoke novčane kazne za prekršitelje. Novu obvezu za medije je najavio Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera.

– Mi sasvim sigurno pripremamo mjeru obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima. O ostalim mjerama razgovarat ćemo s pojedinim sektorima gospodarstva i u dogovoru s njima ih donositi – rekao je Capak.

Obveza nošenja maski uključuje i njihovo pravilno nošenje.

Svi oni koji primjerice u trgovini nose masku na bradi ili ako im nos nije prekriven i službeno su prekršitelji, za sada u Primorsko-goranskoj županiji i u Popovači, u kojima je to izrijekom propisano. Naime, u novim mjerama prvi put se spominje pravilno nošenje, a ne samo nošenje maski.

AUTOR: HR-vjesnik