Izvor slike: HR-vjesnik

Grupa ’45 minuta’ na Facebooku okuplja uglavnom učitelje i nastavnike, a sada je u grupi najavljen, po uzoru na prosvjede koji se održavaju radi nezadovoljstva Zagrepčana gradonačelnikom Milanom Bandićem,  ‘balkonski prosvjed’ ‘Loncima protiv kaosa u obrazovanju‘ koji će se održati sutra.

Očekuje se još jedan glasan prosvjed, popraćen lupanjem lonaca, s početkom u 19 sati i trajanju od  45 minuta.

Kao povod prosvjedu apostrofiraju kaos, nered, nejasnoće, nepravdu, prebacivanje odgovornosti, rizik te sve ono čime ‘Ministarstvo znanosti i obrazovanja na čelu s Blaženkom Divjak ponižava i uništava proteklih tjedana i mjeseci ovu školsku 2019./2020. godinu’.

U pozivu svim sudionicima ovoga sustava, poručuju da je glasnim balkonskim prosvjedom nužno pokazati ‘što moraju biti prioriteti ove i bilo koje zemlje’ i poslati ‘gromoglasnu i jasnu poruku – DOSTA!’.

Poziv na prosvjed adresiran je u prvom redu maturantima, koji su jučer od ministrice Divjak saznali da neće morati polagati izborne ispite na državnoj maturi.

Ta je poruka među maturantima izazvala revolt jer polaganje izbornih predmeta uvelike traže fakulteti na koje će se maturanti upisivati. Danas su na ministričinu najavu oštro reagirali rektori hrvatskih javnih sveučilišta, poručivši kako su izborni predmeti na maturi nužni.

”Maturanti!
Roditelji!
Bake, djedovi, prijatelji, susjedi i oni kojima je stalo da naših najmlađih učenika!
Nastavnici!
Tete u vrtićima!

Svi oni kojima je stalo do budućnosti naše djece do njihova zdravlja i sigurnosti – izađite na balkone, prozore i snažnim udaranjem po vašim zdjelama, poklopcima, padela… pokažite da vam je dosta:
KAOSA
NEREDA
NEJASNOĆA,
NEPRAVDE
PREBACIVANJA ODGOVORNOSTI
RIZIKA
i svega onoga čime Ministarstvo znanosti i obrazovanja na čelu s Blaženkom Divjak – ponižava i uništava proteklih tjedana i mjeseci ovu školsku 2019./2020. godinu.

Pokažite svima što moraju biti prioriteti ove i bilo koje zemlje – naša djeca, naši učenici i njihova budućnost!

Pošaljimo gromoglasnu i jasnu poruku – DOSTA!”, stoji u pozivu na ovaj prosvjed.

AUTOR: Dnevno.hr