Izvor slike: HR-vjesnik (ilustracija)

Skoro 9 godina trajala je agonija 50-godišnjaka kojega je na svom poljoprivrednom gospodarstvu kao roba držao 67-godišnjak!

Upravo tako čini se iz priopćenja Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici koje je šokiralo javnost. Naime, kako navode, 28. kolovoza proveli su prvo ispitivanje uhićenog hrvatskog državljanina (1953.) i donijeli rješenje o provođenju istrage protiv njega zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ropstva iz čl. 105. st. 1. Kaznenog zakona. 

Prema kratkom, ali šokantnom pojašnjenju na stranicama DORH-a, postoji osnovana sumnja da je 67-godišnjak od početka 2012. do kolovoza 2020. godine na svom poljoprivrednom gospodarstvu u okolici Koprivnice, kršeći odredbe Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i odredbe Povelje Europske unije o temeljnim pravima, iskoristio teške osobne prilike i siromaštvo 50-godišnjeg oštećenika i prisilio ga da svakodnevno obavlja teške fizičke poslove na gospodarstvu bez ikakve novčane naknade.

“Osnovano se sumnja da mu nije ishodio zdravstvenu zaštitu niti mu osigurao osnovne higijenske uvjete za život, kao i da mu je ograničio slobodu kretanja i socijalne kontakte i fizički ga kažnjavao, čime je uspostavio potpunu pokornost i kontrolu nad njegovim životom te postupao s njim kao sa svojim vlasništvom“, navode iz koprivničkog Općinskog državnog odvjetništva 

Zaključno, sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu usvojila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila 67-godišnjaku istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u postupku.

Kako doznaju lokalni portali iz Podravine, riječ je o vlasniku OPG-a iz Novigrada Podravskog kod Koprivnice kojem je rob, kako se sumnja, bio siroti i bolesni Garo (50), socijalni slučaj iz susjednog sela Javorovca.

Priča je toliko nevjerojatna da je šokirala cijelu Podravinu, a posebno mještane Novigrada Podravskoga.

Garo je, prema tvrdnjama tužitelja, od početka 2012. do kolovoza ove godine, dok se sve nije otkrilo, na Josipovu poljoprivrednom gospodarstvu bio u ropstvu. Josip je, kažu, iskoristio njegovu neimaštinu pa ga prisilio da svakodnevno obavlja teške fizičke poslove bez ikakve novčane naknade.

“Garo je bio bokčija, odrađival mu je najgore poslove. Znali smo da radi na Josipovoj farmi bikova, ali nismo pojma imali o ovome što smo čitali u novinama nakon što su Josipa prošli tjedan uhapsili. To je za sve nas u selu bio šok. Čak smo čuli i da su mu tamo, kod Jože, uzimali 800 kuna socijale koju je svaki mjesec primao”, priča novigradski umirovljenik kojeg su novinari sreli blizu Josipove kuće.

Svi su u čudu, pa i novigradski načelnik Zdravko Brljek Brčo koji jednostavno nije mogao vjerovati u ono što smo mu ispričali. Gospođa koju smo zatekli pred seoskom crkvom nakon mise priča kako je susjed Josip inače jako pobožan.

“Često je na misi u crkvi, zato ne mogu vjerovati u to kaj mi pričate. Njegovi su imali veliko gazdinstvo i on je to naslijedio. Da bi čovjeka držal kao roba? U to mi je teško povjerovati”, zaključuje jedna šokirana žena.

AUTOR: HR-vjesnik