Izvor slike: Tportal (uređenje slike HR-vjesnik)

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Renato Petek, na društvenim je mrežama objavio kako Petar Pripuz povezuje Vilija Beroša i Milana Bandića.

“Što veže Vilija Beroša i Milana Bandića? Petar Pripuz! Omiljeni HDZ-ov ministar Beroš i mogući izazivač Bandića na izborima brat je Pripuzove direktorice i prokuristice Tajane u vlasničkoj strukturi više firmi koje za Grad Zagreb već godinama obavljaju višemilijunske poslove”, navodi Petek.

Podsjećamo, Petra Pripuza se tereti da je uz pomoć 11 suradnika, među kojima je i njegov sin Ante, malverzacijama s prodajom metalnog otpada nezakonito zaradio 39,8 milijuna kuna. Državni proračun pri tome je oštećen za gotovo 5,2 milijuna.

Renato Petek je na društvenoj mreži prokazao svoje viđenje situacije povezanosti ministra zdravstva i gradonačelnika Zagreba, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Vilijeve veze i poveznice

Mnoge je iznenadio podatak da sestra ministra Vilija Beroša, Tajana Tomašević, ima važnu ulogu u upravljačkoj strukturi poslovnog carstva USKOK-ova optuženika Petra Pripuza koji s Milanom Bandićem grije klupu na suđenjima u aferi Agram.

Gospođa Tomašević ima vrlo visoku poziciju u Pripuzovim tvrtkama koje posluju kako s Gradom Zagrebom, tako i sa Zagrebačkih holdingom, ali i državnim institucijama, bolnicama, pa tako posredno i s Ministarstvom zdravstva koje odnedavno vodi njen brat. Ministar Beroš je zbog ove potencijalnog sukoba interesa na web stranici ministarstva morao obznaniti “Obavijest o sprječavanju sukoba interesa” s popisom gospodarskih subjekata s kojima je kao predstavnik naručitelja ili s njim povezane osobe u sukobu interesa.

Opće je poznato kako sam u više navrata govorio i pisao o, po svim relevantnim podacima, nepotrebnim i preplaćenim višemilijunskim poslovima koje na štetu gradske blagajne obavljaju tvrtke u vlasništvu Petra Pripuza. Za jedan takav slučaj mogućeg pogodovanja traje i suđenje Bandiću i Pripuzu u okviru afere Agram. Milijuni kuna se svake godine, prema službenim podacima, odijevaju iz naših džepova, preko gradskog računa, u poslove zbrinjavanje različitih vrsta otpada prema tvrtkama koje zastupa sestra ministra Beroša, Tajana Tomašević. Te tvrtke rade i za državu, bolnice tj. ministarstva, a ono zdravstva od nedavno vodi Vili Beroš. I tu dolazimo do nekoliko momenata potencijalnog sukoba interesa te što i u kojem roku morate činiti kada ste državni dužnosnik u krvnom srodstvu s nekim tko zastupa tvrtku s kojom surađujete ispred neke državne institucije, a što prilično jasno regulira Zakon o sprečavanje sukoba interesa.

Zagrebačka javnost je upoznala Tajanu Tomašević kada je kao voditeljica ureda Petra Pripuza istupila tijekom više požara na zagrebačkom Jankomiru, u C.I.O.S.-ovom pogonu, u razdoblju od 2014. – 2018. godine. Tajana Tomašević je danas prokurist u Eko-Floru, osoba ovlaštena za zastupanje osnivača u podružnici CE-ZA-R-a te zamjenica predsjednika Nadzornog obora (METIS). Sve tri tvrtke godinama obavljaju unosne poslove s otpadom u Gradu Zagrebu, Zagrebačkom holdingu, ali i za brojne bolnice, koje su pod nadležnošću Ministarstva zdravstva.

Tri navedene tvrtke su s pozicije Ministarstvo zdravstva ostvarile prihodeiz državnog proračuna u ukupnom iznosu od 625 tisuća kuna u 2018. i 2019., dok su u 2020. godini ostvarili 103.700,34 kuna Eko-Flor Plus te 37.825,00 kuna Metis d.d. Dok u ministarstvu nisu sjedili ministar Kujundžić i njegov pomoćnik Beroš, 2016. godine Pripuzove tvrtke nisu uopće radile s Ministarstvom, a 2017. su imali samo prihod nešto manji od 11 tisuća kuna.

Vili Beroš bio je državni dužnosnik od siječnja 2018. do srpnja 2019. te od 31.1. ove godine kada je postao ministrom u Vladi RH. Ministar Beroš se obratio Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa 17. 2. 2020. godine, a 21. 2. 2020. dobiva i mišljenje Povjerenstva u kojem se pojašnjava “da (u) slučaju namjere stupanja u poslovni odnos između Ministarstva zdravstva trgovačkog društva u kojem sestra dužnosnika obavlja funkciju prokurista, kao društva u kojem je sestra dužnosnika ovlaštena za zastupanje podružnice, pravovremeno zatraži mišljenje Povjerenstva u cilju izbjegavanja sukoba interesa i osiguranja postupanja u skladu s odredbama ZSSI-a.”

Stoga je ministar Beroš na strancima Ministarstva zdravstva, vezano uz javnu nabavu, a sukladno zakonskim propisima, morao javno objaviti da se nalazi u potencijalnom sukobu interesa ako Ministarstvo zdravstva planira stupiti u poslovni odnos s trgovačkim društvima u kojima je vlasnik ili da u upravljačkim strukturama postoji osoba s kojom je u krvnom srodstvu tj. koja ulazi u krug onih zbog kojih može biti u sukobu interesa.

Je li ministar Beroš sve učinio prema propisima i na vrijeme te je li bio u sukobu interesa tijekom obnašanja funkcije pomoćnika ministra Kujundžića, vjerujem da će uskoro utvrditi nadležne institucije. Ili istraživački novinari.” – objavio je Petek na svojem facebook profilu.

Izvor slike: Facebook (screenshot)

AUTOR: HR-vjesnik