Izvor slike: HR-vjesnik

Središte Podravine postalo neslavni rekorder u Hrvatskoj. Naime, ako se gleda broj stanovnika i gradovi koji su sjedišta županija, najviše oboljelih od koronavirusa ima Koprivnica.

Naime, trenutno je na području Koprivničko-križevačke županije od početka epidemije zabilježeno 88 oboljenja COVID -19 infekcijom. Izliječeno je 28 osoba, a 13 osoba starije životne dobi s teškim kroničnim bolestima je preminulo s koronavirusom.

S obzirom na broj stanovnika Koprivnica ima najviše zaraženih. 13,4 zaraženih na 10.000 stanovnika. Slijede Split pa Krapina.

Prvi slučajevi u Koprivničko-križevačkoj županiji pojavili su se prije dva mjeseca, a onda se dogodio proboj u dom za starije.

“Koprivnica je inače bila cijelo vrijeme u prednosti, ali ovo se nije smjelo dogoditi. Možda je to sve varka jer nije bilo pozitivnih dok je krenulo. Mislim da je to sve zbog našeg doma. Taj podatak me iznenađuje da smo prvi po broju stanovnika”, kaže Koprivničanec Čedomir.

Iz doma je 56 zaraženih, od čega je 9 zaposlenika. Ravnateljica je podnijela ostavku.

“Imali smo opet peh da je korona ušla naš dom u Dom za starije nemoćne. Ima 270 štićenika i preko 100 zaposlenika. Prvi slučaj bilo je teško detektirati, ali pretpostavljamo da je to slučaj izvana. Još uvijek možemo očekivati određeni broj pozitivnih jer u stacionaru 2 koji smo pripremili kao samoizolaciju – tamo je 19 štićenika koji su bili u kontaktu s pozitivnima. Do kraja petog mjeseca možemo očekivati iz tog pola sigurne pozitivne. Bili bi zadovoljni kad iz nekog drugog dijela doma ne bi bilo pozitivnih”, rekla je Draženka Vadla iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

Nova zgrada OB-a u Koprivnici trebala je svečano biti otvorena prije mjesec dana. Novac iz europskih fondova i veliki planovi. Sad je Covid odjel na kojem leže 34 pacijenata.

“Dvadesetak osoba je asimptomatsko, ostali imaju lakše simptome. S tim da moram reći da zbog tih komorbiditeta i kroničnih bolesti imamo 3-4 pacijenta koji su lošijeg općeg stanja. Nažalost, imali smo i nekoliko smrtnih slučajeva u OB Koprivnica koji su vezani uz tu situaciju i druge komorbiditeta koji se javljaju kod tih pacijenata”, rekao je Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici.

Zbog proboja u dom, postavilo se i pitanje karantene.

“U ovom slučaju karantena ne pomaže. Mi možemo taj dom staviti u karantenu, da nema ulaza i izlaza, ali to u ovom slučaju ne pomaže. Ono što je bitno da svi ti slučajevi koji su se dogodili su  pokriveni odmah od strane epidemiologa”, kaže ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Prije 20-ak dana Nacionalnom stožeru pisao je gradonačelnik Mišel Jakšić (SDP).

“Puno sam puta govorio da nam se u Koprivnici dogodio slom socijalne države i sve sve ono što smo mi pokušavali napraviti i doznati iz doma iako je županija nadređena – nailazili smo na zid. Moje otvoreno pismo ministru Berošu nikad nije dobilo odgovor niti jednom riječi”, rekao je Jakšić.

Od odgovora neće odustati. Otpočetka je u županiji 87 zaraženih, 12 umrlih, iz doma za starije 11. Prosječna dob žena 91 godina, muškaraca 87.

AUTOR: HR-vjesnik