Izvor slike: Bleacher Report

Nakon više od 40 godina filmske karijere, legendarnih uloga i preko dvije milijarde dolara zarade, nema nikakve sumnje da je Silvester Stalone već postao holivudska legenda i da već desetljećima mediji pišu o svakom njegovom potezu.
Međutim, postoji i nešto što ne zna mnogo njegovih obožavatelja…


ROĐEN LJUT
Stalone je doslovno rođen namrgođen. Naime, doktori su imali pune ruke posla da porode njegovu majku te su kod porođaja koristili forceps.
Tako se “Rocky” rodio vrišteći, što je oštetilo nekoliko njegovih živaca na očnim kapcima i usnama. Zato uvijek izgleda kao da druge promatra s podsmjehom.


NESTAŠNO DJETINJSTVO
Stalone je i u mladosti bio heroj. Jednom prilikom je ispod školske uniforme obukao kostim superheroja i tako otišao u školu. Pokušao je i da poleti s prozora svoje sobe zajedno s magičnim štapom – koji je u njegovom slučaju bio kišobran.


RANI RADOVI
Ismijavan i odbačen u školi, odlučio je da prati put svojeg idola, legende bodybuildinga Stevea Reevesa. Teretane su u to vrijeme bile rijetke i skupe, pa je Stalone, da bi izgradio svoje mišiće, odlazio na auto-otpad, gdje je trenirao snagu na staromodni način (old school).


RADNIČKA KLASA
Usprkos činjenici da se predstavljao kao lik čvrstog i opasnog karaktera te momak s mračnih ulica, Staloneu boks kao sport, sasvim sigurno nije bio prva opcija. Naime, otac ga je upisao na polo – sport koji se tada uglavnom povezivao sa bogataškim elitama.


ŠKOLSKI DANI
On nije netko tko je bio predodređen za veliku akademsku karijeru. To se nije moglo očekivati od nestašnog dečka sklonog čestim tučnjavama. Izbačen je iz ukupno 14 škola, tako da je njegova mama improvizirala na razne načine da ga izvuče iz nevolje, a školu je na kraju završio, na Američkom koledžu u Švicarskoj.


ALPSKI ZRAK
Planinski zrak i pozitivno okruženje su snažno uticali na mladog Stalonea. Tamo su se dogodili i prvi kontakti sa glumom. Prve uloge ostvario je na tečajevima glume i školskim predstavama te se vrlo brzo zaljubio u taj poziv.


SKROMNI POČECI
Kako bi upisao dobru školu glume, bio je spreman na sve – ali i primoran da radi razne poslove. Bio je frizer i čistač kaveza u zoološkom vrtu.


ROCKY UMIRE
Malo je poznato da je, prije onog Rockya u kojem smo imali prilike uživati, Stalone napisao nekoliko verzija scenarija za “Rockya”. Ideja ja bila da Rocky umire u drugom nastavku, a zatim i u petom. Međutim, što zbog fanova, što zbog činjenice da franšiza donosi ogroman novac, ovaj plan nije sproveden u djelo.

NOVAC U RUKAMA

Iako je dobio malu svotu novca za prvi film o Rockyu, bio je dovoljno lukav da zaradu iskoristi na kvalitetan način. Međutim, u jednom intervjuu se požalio da mu Udruga američkih glumaca duguje dva milijuna dolara. Podigao je tužbu protiv tog filmskog studija, pa mu je kompenzacijom ponuđena glavna uloga u njihovom narednom filmu.

PRAVI APOLO CREED

Stalone je doživio veliko iznenađenje kada mu se 1976. godine na dodjeli Oscara obratio Muhammad Ali, legendarni boksač te viknuo: “Ukrao si mi moj scenarij”, sve je to moje, ja sam pravi Apolo Creed!”

BIJEG U POBJEDU

Daleko je od istine ako kažemo da je Stalone prvi puta zaigrao nogomet kod snimanja kultnog filma Johna Hustona. Međutim, bilo je dosta teško nagovoriti ga da uopće prihvati ovu ulogu. Odlučio je da ne koristi kaskadere za zahtjevne golmanske scene, zato je film završio sa iščašenim ramenom.

ČOVJEK BEZ STRAHA

„Talijanski pastuh“ je morao da savlada svoj strah od visine na najteži mogući način, snimajući film “Alpinist”, dok se klaustrofobije riješio snimajući “Svijetlo dana” u skučenom tunelu.

SVE ZA ULOGU

Dobio je velike pohvale za film “Copland” u kojem je glumio zajedno sa De Nirom, Keitelom, Liottom. Za ulogu policijskog šerifa Freddya Heflina, udebljao se 20 kilograma, a to je dovelo do velikih zdravstvenih tegoba – jer je dobio visok krvni tlak i probleme sa leđima.

PUŠTENA JE KRV

“Rambo 3” je svojevremeno ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najnasilniji film ikada. U filmu se pojavljuje 221 glumac, od toga ih 108 umire. U nastavku filma iz 2008. godine, producenti su se odlučili za korak dalje. Stalone je “skinuo” ni manje ni više 236 ljudi, a to znači na svaku minutu do dvije, dva i pola mrtva čovjeka.

ŽIVOT U MAGAZINU

Poput drugih slavnih osoba, i Stalone se odlučio da pokrene vlastiti časopis pod nazivom SLY, 2005. godine. Kako bi pridobio čitatelje starije od 40 godina, časopis je bio pun zdravstvenih savjeta, intervjua s poznatima, a urednik je bio upravo Stalone. Ipak, nekoliko brojeva kasnije, ispostavilo se da je bolje da se ovaj projekat obustavi.

Izvor slike: Pinterest

PASTUH

Staloneova prva uloga nije ona koje bi se najradije sjećao. Glumio je ulogu Pastuha, i to u soft porn filmu B produkcije The Party at Kitty and Studs, gdje glavni par organizira orgije koje se pretvaraju u kružni ples u kojem sa posebno „ističe“ Stalone.

KAO BAJKA

Oduševljen boksačkim mečom između Muhammad Alia i Chucka Wepnera, Stalone je odlučio da napiše scenarij za “Rockya”.

Predano ga je pisao tri dana i 20 sati, dok je njegova supruga Saša tekst otkucavala na pisaćoj mašini. Nakon niza prepravaka, producenti Irvin Winkler i Robert Chartoff su odlučili da otkupe taj scenarij za 350.000 dolara, ali pod uvjetom da Stalone ne glumi u filmu. Rekli su mu da “izgleda smiješno i smiješno govori”. Usprkos činjenici da je imao trudnu ženu, svejedno nije prihvatio ponudu. Sa samo 100 dolara u banci, riskirao je i osnovao vlastitu filmsku kuću te je Rocky snimljen, a sve ostalo je povijest.

TVORAC KOMFORA

Stalone voli da pruža publici ono što ona voli, sretne završetke filmova. Bilo da je to uloga Rockya ili Ramba, bio je prisiljen da zbog ukusa filmske publike često mijenja prvobitne nacrte scenarija.

SLIKARSKI GENIJE

Ono što on radi na filmu teško se može nazvati umjetnošću. Međutim, manje je poznato da on voli slikarstvo i da su neki njegovi slikarski radovi prodani za po 50000 dolara.

BISTA

Postoji još jedna važna i poznata veza Stalonea s umjetnošću, a to je slavna statua podignuta u čast Rockyu. Nalazi se u Philadelphiji, teška je dvije tone i visoka tri metra, a djelo je Thomasa Schomberga. Ova statua je postavljena poslije izlaska trećeg nastavka filma i financirana je od strane grada. To je danas jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Americi.

Izvor slike: Pinterest

POVRATAK KRALJA

Posljednji nastavak “Rockya” je sniman na stvarnim boksačkim lokacijama, pa je tako “iznajmljena” i stvarna publika te se dobio dojam  pravog boksačkog spektakla i nevjerojatne atmosfere.

ZLATNE MALINE

Stalone je jedan od najnagrađivanijih glumaca u Hollywood, ali na njegovu žalost, većina je u kategoriji za najlošija ostvarenja. Za nagradu Zlatna malina je nominiran 30 puta , a nagrađen je deset puta. Tu je i nagrada za najlošijeg glumca.

NAJGORI FILM

Velika je konkurencija kada govorimo o njegovom najlošijem filmu, ali mnogi smatraju da je to “Stani ili će moja mama pucati”.

“MORAM DA TE SLOMIM“

U mnogim njegovim filmovima, ono što se pamti su uzrečice. Malo tko će zaboraviti scenu u četvrtom nastavku “Rockya”, kada Dolph Lundgren na početku meča u ringu udari protivnika rukom u ruku i kaže: „Moram da te slomim“.

BOKSAČKA LEGENDA

Samo jedan s ovog popisa je član boksačke kuće slavnih: Vladimir Kličko, Oscar De La Hoya, Manny Pacquiao ili Silvester Stalone?

Odgovor je Stalone!

Primljen je 2011. godine, zbog velikih zasluga za popularizaciju boksačkog sporta.

AUTOR: HR-vjesnik