Snimka burnog sastanka Medveda s braniteljima:

Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata usvojen je u četvrtak u saboru. Podržalo ga je čak 107 zastupnika, dakle više od dvije trećine. Ali daleko od toga da je ova tema apsolvirana.

Može se to zaključiti i na osnovu tijeka sastanka Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu, održanog u četvrtak malo nakon što je izglasan zakon kojim su određena prava stekli i srpski civili s područja Krajine. Taj je skup, uz prisustvo predstavnika 44 udruge proizašle iz Domovinskog rata, tekao mirno i činilo se da će u tom tonu i završiti, ali onda je, pokazuje to audiosnimka sastanka, došlo do incidenta.

Predsjedatelj je već zahvalio svima na dolasku i zaželio im ugodan ostatak dana kada se za riječ javio Ilija Vučemilović iz Zbora udruga hrvatskih gardijskih brigada. On je u ratu bio pripadnik Tigrova, baš kao i potpredsjednik vlade Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

Ministar branitelja Tomislav Medved

Medved i Vučemilović bili su zajedno i u prosvjedu protiv Milanovićevog ministra branitelja Predraga Freda Matića, u kojem je jedan od zahtjeva bio i odustajanje od donošenja zakona kojim bi se uredio i status civila stradalih u Krajini. Medved je u međuvremenu ušao u vladu i promijenio neke svoje stavove u vezi s tim, ali Vučemilović nije.

“Imam jedno pitanje pod razno. Poštovana gospodo, moram izraziti svoju ganutost ovom sinergijom, ovim zajedništvom. Postavljam sebi pitanje čemu smo mi ovdje danas pozvani kad je sve već dogovoreno i usuglašeno. Ako mi trebamo tu biti nekakve korisne budale, ja sam spreman na to. Evo već treću godinu Ministarstvo branitelja određuje tko će se od branitelja i stradalnika obratiti u Kninu. Praksa je to uvedena 2012. Prošle godine se predstavnik stradalničke populacije obratio, zašto ove godine to neće biti, s kim je to usuglašeno? Ali, iskreno moram reći, dvojio sam hoću li uopće ovdje doći.

Dragi prijatelji, kako bi moja savjest bila čista pred Bogom i narodom, moram čestitati na današnjem iskoraku koji se dogodio u Hrvatskom saboru. Znam da nije tema, ali nemam puno prigoda i otvoreno vam kažem, to što radite je – veleizdaja. Veleizdaja spram hrvatske države, a posebno spram hrvatskih branitelja”, aludirao je Vučemilović na Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata.

Autor: M.M.