TOPSHOT - A nurse wearing protective mask and gear comforts another as they change shifts on March 13, 2020 at the Cremona hospital, southeast of Milan, Lombardy, during the country's lockdown aimed at stopping the spread of the COVID-19 (new coronavirus) pandemic. - After weeks of struggle, they're being hailed as heroes. But the Italian healthcare workers are exhausted from their war against the new coronavirus. (Photo by Paolo MIRANDA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PAOLO MIRANDA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Snažno raste broj zaraženih u zapadnoj Europi
FOTO: Screenshot

Broj slučajeva covida ponovno raste u zapadnoj Europi zbog idealne kombinacije za savršenu oluju – ukidanja mjera ograničenja, slabljenja imuniteta u populaciji i nove, zaraznije podvarijante omikrona BA.2, kažu stručnjaci.

Nakon što je više od mjesec dana broja slučajeva diljem većine Europe padao, u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i drugim zemljama posljednjih je dana broj zaraza drastično porastao. 

U Njemačkoj 300.000 novih u jednom danu

U Francuskoj je broj slučajeva porastao za više od trećine otkad je vlada prošli ponedjeljak ukinula većinu ograničenja.

Foto : Screenshot

Njemačka je vlada tijekom vikenda odlučila ukinuti restrikcije usprkos novom rekordnom broju zaraza zabilježenom u petak, čak 300.000. Iako velik broj njemačkih saveznih pokrajina ima slobodu postavljati ograničenja na svoju ruku, većina je ipak zadržala postojeća.

Talijanska vlada u četvrtak je najavila da će do 1. svibnja ukinuti gotovo sva ograničenja usprkos rastu broja slučajeva.

U Velikoj Britaniji trenutačno je zaražena svaka dvadeseta osoba, no vlada je u petak ukinula posljednje ograničenje koje se odnosi na međunarodna putovanja.

Iako je prije samo nekoliko tjedana u Austriji ukinuta mjera obveznog korištenja maske FFP2, to se pravilo ponovno uvodi zbog rasta broja oboljelih.

Prikriveni omikron

Premda neki epidemiolozi smatraju da su vlade prebrzo opustile mjere, također ističu da je za nagli rast broja slučajeva kriva podvrsta omikrona BA.2, koja je u mnogim zemljama postala dominantna. Procjenjuje se da je BA.2 oko 30 posto zarazniji od prethodne podvarijante BA.1, a zbog toga što ga je teže otkriti naziva se i “prikrivenim omikronom”.

Foto : Screenshot

Lawrence Young, virolog sa britanskog sveučilišta u Warwicku kazao je da je porast slučajeva rezultat kombinacije triju faktora: uklanjanja ograničenja, slabljenja zaštite od cijepljenja i varijante BA.2. “Uklanjanje restrikcija potaknulo je širenje BA.2 i to može dovesti do stvaranja novih varijanti”, kazao je za AFP.

Antoine Flahault, direktor Instituta za globalno zdravstvo na sveučilištu u Ženevi kazao je da postoji nekoliko pretpostavki koje se međusobno ne isključuju. Varijanta BA.2 “vjerojatno je jedan od krivaca za ponovni rast broja slučajeva”, uz slabljenje imuniteta i opuštanje mjera, rekao je. 

Ukazao je i na zagađenje zraka u zapadnoj Europi tijekom ponovnog rasta broja zaraza, referirajući se na prošlogodišnje istraživanje koje je pokazalo “snažnu korelaciju” između pojave covida i prisutnosti visoke koncentracije sitnih čestica u zraku.

Simon Clarke, profesor stanične mikrobiologije na sveučilištu u Readingu rekao je da je usprkos velikom rastu broja slučajeva u Velikoj Britaniji, “zabrinutost javnosti u pogledu virusa trenutačno najmanja od početka pandemije”. “Varijanta BA.2 vjerojatno je zaslužna za rast broja zaraza, što govori o tome koliko se brzo može promijeniti situacija s pojavom novih oblika virusa”, kazao je za Science Media Centre.

Opasnost od nove varijante

U borbi protiv slabljenja učinkovitosti cjepiva, neke države, kao što je Francuska, uvode četvrtu dozu cjepiva.

Autor : redakcija hr-vjesnik