Vrhovni sud je danas djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3.5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Foto: hr-vjesnik

Sanader će, osim blaže kazne, državi po pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda morati vratiti 14.9 milijuna kuna nesrazmjera između imovine i zakonskih primanja, odnosno 1.25 milijuna kuna manje nego što je u prvostupanjskoj presudi odredio zagrebački Županijski sud. HDZ je sada osuđen na plaćanje novčane kazne od tri i pol milijuna kuna i povrat 14.6 milijuna kuna u proračun, dok je stranci u prvom suđenju izrečena novčana kazna od pet milijuna kuna.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je nakon presude rekao da stranka poštuje odluke hrvatskih sudova te da će uplatiti izrečenu kaznu, tj. novčani iznos u državni proračun.

“Ivo Sanader je bio šef stranke i vlade, on je zlouporabio položaj. Mislim da ne moram 2021. godine govoriti da obični članovi HDZ-a, a velika većina nije znala ni imala veze”, rekao je Plenković.

Može li se svakom HDZ-ovcu reći da je lopov?

Iako je HDZ danas pravomoćno osuđen, to ne znači da se članove HDZ-a sada može legalno nazivati lopovima, kaže odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

“Ova presuda se u prvom redu odnosi na ljude koji su prepoznati kao osobe koje su počinile određeno kazneno djelo, a odgovornost pravnih osoba je vrlo specifična i uvijek je vezana za odgovornost fizičke osobe. Teško je zamisliti situaciju da je pravna osoba okrivljena a da uz nju nema fizičke osobe koja je okrivljena. U pravilu se pravne osobe okrivljuju na način da se okrivi odgovorna osoba, a onda pravna osoba bude kriva ako je stekla neku korist”, kaže Pavasović Visković.

Kriv je Sanader i HDZ jer je imao koristi od Sanaderovih radnji, a tadašnje vodstvo i članovi HDZ-a pravno nisu odgovorni, kaže Pavasović Visković.

Nobilo: Nema kolektivne odgovornosti

Odvjetnik Anto Nobilo kaže da ova presuda ne znači da su za korupciju pravno odgovorni članovi HDZ-a i da je prema presudi odgovornost isključivo na Sanaderu. Dakle, HDZ-ovce se ne može legalno zvati lopovima.

“Presuda je potvrdila da je stranka HDZ odgovorna za koruptivne aktivnosti i da je tadašnji predsjednik HDZ-a Ivo Sanader odgovoran za koruptivna kaznena djela. Međutim tu nema kolektivne odgovornosti. Mislim da je ova presuda zakašnjela i neće imati nikakvog efekta”, kaže Nobilo.

Ova presuda je velika stvar, vladajuća stranka je odgovorna za korupciju. Međutim, presuda neće imati utjecaj jer se na nju čekalo 10 godina, kaže Nobilo.

“Ova presuda je trebala biti ovakva kakva je tri godine nakon pokretanja postupka. 2014. je trebala pasti presuda i tada bi imala efekt. Ovo pokazuje da dugotrajna suđenja gube smisao u smislu prevencije, utjecaja na društvo i ukazivanja da su takva djela neprihvatljiva”, rekao je.

“HDZ je specijalna biljka, na njih se ništa ne lijepi”

Ni ranije presude nisu naštetile HDZ-u pa neće ni ova, smatra Nobilo.

“HDZ je specijalna biljka. Na njih se, kao na teflon, ništa ne lijepi. Imamo hašku presudu da su HDZ i predsjednik Tuđman uveli Hrvatsku u oružani sukob ratom u BiH. Imamo presudu gdje se kaže da su Tuđman, Šušak i Bobetko, zajedno s Prlićem i drugima bili uključeni u udruženi zločinački pothvat, u izvršenje ratnog zločina. Međutim, po meni je ovo čak gore, ništa od toga nije utjecalo na percepciju javnosti o HDZ-u i Plenković je sad tu u komotnoj poziciji. On je danas to i rekao, da to nema veze s njim, da je on došao kasnije”, kaže Nobilo.

Naglašava da je potrebno stvoriti brzi trak za koruptivna kaznena djela visokopozicioniranih državnih dužnosnika kako bi se do presude došlo u roku od tri godine. Ovo je moguće postići prilično jednostavno, manjim izmjenama zakona, kaže Nobilo.

Autor: