P R I O P Ć E NJ E   Z A   M E D I J E

9.sjednica Gradskog vijeća Grada Garešnice

Garešnica, 31.03.2022.

Ima li smisla aktualni sat?

Iako se koncept aktualnog sata tijekom sjednica gradskog vijeća čini kao izvrsna prilika za poticanje dijaloga i pozitivnih promjena, kao član Gradskog vijeća Grad Garešnice moram izraziti žaljenje što to nije slučaj u našem gradu. U Garešnici vijećnici moraju poslati pitanja čak 24 sata prije sjednice, no nemaju pravo na pismeni odgovor niti na repliku. Postojanje aktualnog sata na sjednicama Gradskog vijeća služi očito samo kako bi se stvorio privid demokracije u Garešnici.

Foto : hr-vjesnik

Aktualna vlast uvelike koristi navedeno, prvenstveno da bi se na sve moguće načine diskreditirali vijećnici oporbe te da bi dobili u prosjeku desetak minuta za svoju promociju. Pitanja oporbe očito im nisu niti zanimljiva niti bitna jer na njih odgovora nema.

Ni prijedlozi od općedruštvenog značaja, kao što su produženi boravak ili besplatni ulošci u školama, ne nalaze plodno tlo. Čini se da aktualnoj vlasti nije bitno što se predlaže, već samo tko to predlaže.

Na aktualna pitanja, kao što su nedavni novi požar na odlagalištu otpada, gradonačelnik i direktor komunalnog društva nemaju odgovor jer se očito ne mogu dogovoriti je li se požar dogodio ili nije. Ono što svakako znaju je kako biti bahat prema vijećnicima koji im ne drže stranu i usude se predlagati dobre stvari za stanovnike Garešnice te postavljati im neugodna pitanja. Na njihovu sreću takvih je malo, jer čini mi se da osim nas nezavisnih socijaldemokrata (Maja Delić i Slaven Đurđević)  Garešnica uopće nema oporbu.

Foto : hr-vjesnik

Nakon novog natječaja za poljoprivrednike. čiji je predmet  zakup poljoprivrednog zemljišta, opet imamo sličnu situaciju kao i na prethodnom natječaju za prodaju poljoprivrednog zemljišta Republike Hrvatske  na području Grada Garešnice. Novi natječaj donio je novo čudno definiranje kriterija za odabir najboljih ponuditelja. Postavlja se pitanje: Je li u pitanju novo pogodovanje ili potvrđena nesposobnost?

Kao gradski vijećnik iznio sam niz konkretnih argumenata na temu zašto je određeni odabir ponuditelja pogrešan, objasnio i predočio promjene u zapisnicima, kao i tablicu po kojoj smo došli do izračuna kriterija kao i odabira najboljeg ponuditelja.

Gradonačelnik je u namjeri da se opravda bio vidno nervozan, pogriješio i pritom pomiješao kategorije sa dodatnim kriterijima. Nažalost, to nije bilo ni toliko bitno jer su svi vijećnici, osim kolegice Maje Delić i mene, podigli ruku ZA njegov prijedlog.

Vidno razočaran ne mogu se, a ne zapitati: Gdje su nestali oporba i demokracija u Garešnici?

S poštovanjem,

Slaven Đurđević

Gradski vijećnik Grada Garešnice  i koordinator udruge Socijaldemokrati Bjelovarsko-bilogorske županije