Izvor slike: Jutarnji list

Parlamentarni izbori koji se trebaju održati početkom srpnja, iznijedrili su već sada brojna iznenađenja.

Osim toga, kampanja za iste otkriva gužvu u političkoj areni, na kojoj HDZ-u ozbiljno konkurira Miroslav Škoro, ali i novokomponirana ekipa iz Mosta.

Miroslav Škoro ide sa svima, a i svi idu sa Škorom. Domovinski pokret želi osvojiti što više mandata, jer u konačnici, ukoliko ih osvoji oko 10, to i neće biti neki pothvat, a već sa 15 i više mandata Škoro bi mogao biti moćan pregovarač za poslijeizborne koalicije. Škoro bi opasno mogao pomrsiti račune HDZ-u i Plenkoviću.

S druge pak strane, na prvu bi se mogao steći dojam da je Davoru Bernardiću put do pobjede, barem one relativne, nešto jednostavniji jer na ljevici nema konkurenciju, a sitne konkurente i otuđitelje mandata spojio je u Restart koaliciju.

I doista, to bi se moglo reći samo na prvu, jer se i na lijevo, liberalnoj sceni postepeno brendiraju nove zanimljive opcije, koje bi mogle odnijeti dio protestnih glasova koji su donedavno pripadali Kolakušiću i Živom zidu, ali i dio glasova Restart koalicije, čime bi se ujedno u pitanje mogla dovesti njihova relativna pobjeda na srpanjskim izborima.

Stranci s imenom i prezimenom okuplja se primjerice zanimljiva ekipa, na čelu je bivši mostovac Ivan Kovačić, tu je i Dalija Orešković te nekadašnji HSLS-ovac Josip Budimir.

Ime koje svakako izaziva pažnju ono je poznatog liječnika Bore Nogala, a tu je i svepristutni nezavisni analitičar Ivica Relković. I u Pametnom se nadaju barem jednom saborskom mandatu, a svoja nadanja baziraju na koaliciji s Fokusom kojega vodi gradonačelnik Sv. Nedelje Davor Nađi, bivši HNS-ovac koji je liberale napustio početkom godine.

Kada je o ljevici riječ, ona se okuplja i oko stranaka kao što su Zagreb je naš, Za grad, Možemo, Nova ljevica, Orah i Radnička fronta. Oni se pak mandatima nadaju u zagrebačkim izbornim jedinicama.

U zadnjem istraživanju rejtinga političkih stranaka koji je provodila agencija IPSOS, male stranke to jest koalicije na ljevici imaju potporu od 2,6 posto pa na niže.

Od lijevih koalicija, ne gledajući Restart koaliciju, najbolje prolazi još jedna lijeva koalicija Možemo! – Zagreb je naš, Nova ljevica i OraH s potporom od 2,6 posto. Odmah iza njih je koalicija Pametno i Fokus s 2,4 posto.

Nedavno formirana Stranka s Imenom i Prezimenom ima potporu od 2,2 posto. Živi zid – nekada treća politička opcija, sada na izbore ide u koaliciji s Promijenimo Hrvatsku i dobili bi 1,9 posto potpore.

AUTOR: HR-vjesnik