Zašto se ni nakon prošlogodišnje afere gradske vlasti nisu pokušale upisati na svoju parcelu?

U travnju prošle godine, zagrebačka gradska uprava koju je tada još uvijek vodio Milan Bandić, najavila je kako pokreće sudski postupak protiv Kim Ann Škoro, zbog toga što se, tvrdili su, protupravno uknjižila na zemljište koje pripada Gradu Zagrebu.

Međutim, kako doznaje Telegram, Grad Zagreb više od godinu dana nije pokrenuo najavljeni postupak protiv supruge Miroslava Škore. Štoviše, otkrili smo kako je gradska uprava podnijela najavljenu tužbu ovih dana, i to – prilično nevjerojatno – tek nakon što je Telegram poslao službeni upit kojim smo se raspitivali što su poduzeli kako bi zaštitili gradsku imovinu.

Novi je to zaplet u kompliciranom slučaju kojim su, ugovorima koje je potpisao Milan Bandić osobno, obitelj Škoro i njihovi poslovni partneri došli do čuvenog zemljišta kraj bolnice u Zajčevoj ulici na kojem su izgradili parking.

Kako je Škoro došao do parkinga?

Ova priča, podsjetit ćemo vas kratko, počela je još 2006. godine, kada je Milan Bandić zamijenio gradsko zemljište s gospođom Maricom Božić – za njezine parcele u Resniku dao joj je zemljište u Zajčevoj ulici. Tamo je obitelj Žibrat, inače nasljednici gospođe Božić i bliski prijatelji Miroslava Škore, trebala u idućih par godina graditi Hotel Zrinski. No, taj projekt neslavno je propao.

Foto: hr-vjesnik

Lani Telegramov Drago Hedl otkriva da je Škorina supruga sa svojom poslovnom partnericom Ivanom Žibrat u ljeto 2019. izvukla iz tvrtke Hotel Zrinski upravo to zemljište u Zajčevoj ulici. Vrijednost zemljišta od 1.192.366 kuna prebile su svojim potraživanjima od Hotela Zrinski. Drugim riječima, nisu platile baš ništa, već je transakcija samo provedena kroz knjigovodstvo i zemljišne knjige.

Njih dvije u konačnici se uknjižuju kao vlasnice parcele na kojoj je u međuvremenu niknuo privatni parking koji vodi tvrtka MB kvadrat. Cijena jednog sata parkiranja, kao što su mediji već pisali, iznosi visokih 15 kuna. Vlasnici tvrtke MB kvadrat koja, među ostalim, upravlja parkingom, su kumovi Miroslav Škoro i Branko Žibrat. Ulaskom u predsjedničku utrku Škoro je iz te firme izašao.

Sumnjivi propust Grada Zagreba

Dok je istraživan ovaj slučaj zamjene zemljišta, za što se kasnije zainteresirao i USKOK, mediji su otkrili i da se Grad Zagreb nakon te zamjene 2006. nije upisao na parcelu u Resniku. Zato ona nakon smrti gospođe Marice Božić prelazi u ruke njezine nasljednice, kćeri Zlatice Žibrat.

I na tom zemljištu u ljeto 2019. pojavljuje se Kim Ann Škoro. Iz zemljišnih knjiga vidljivo je da je kupila polovicu, i to 2.846 četvornih metara po 30 eura po kvadratu. Ukupna vrijednost je, dakle, oko 640 tisuća kuna. Temeljem kupoprodajnog ugovora sa Zlaticom Žibrat Kim Ann Škoro 16. listopada 2019. upisuje se u gruntovnici kao nova suvlasnica.

Kad se podvuče crta pod poteze s tim zemljištima, Grad Zagreb ostao je i bez jedne i bez druge nekretnine čiju je zamjenu potpisao Bandić 2006. godine, točnije i bez one u Zajčevoj i bez one u Resniku.

Foto: hr-vjesnik
Grad Zagreb lani je najavio tužbu

Nakon serije medijskih otkrića Grad Zagreb najavljuje da će podnijeti tužbe za upis vlasništva u Resniku. Tvrde da su Kim Ann Škoro i Zlatica Žibrat protupravno postale vlasnice te zemlje.

“Došlo je do protupravne promjene vlasničkopravnih odnosa. Stoga je Grad Zagreb dostavio svu relevantnu dokumentaciju i inicirao pokretanje sudskog postupka radi utvrđivanja vlasništva, kako bi temeljem presude Grad Zagreb upisao svoje pravo vlasništva”, tvrdili su tada iz zagrebačkog Ureda za upravljanje imovinom.

I doista, već nekoliko dana kasnije, početkom svibnja 2020., podnose tužbu protiv Zlatice Žibrat. Općinski građanski sud u Zagrebu nedavno je donio i nepravomoćnu presudu u korist grada. Priznaje im pravo da se, na osnovu onog ugovora o zamjeni zemljišta iz 2006., upišu kao vlasnici.

Tužena je samo jedna vlasnica?

Kada smo analizirali tu nepravomoćnu presudu, uočili smo da je Grad Zagreb tražio upis samo na polovinu zemljišta gospođe Žibrat, dok je gospođa Kim Ann Škoro i dalje mirno uživala u svom vlasništvu.

Pitali smo zato Grad Zagreb zbog čega nije podnio tužbu i protiv Škorine supruge. Kako je ovdje posebno bitna kronologija, naglašavamo da smo upit Gradu Zagrebu uputili u ponedjeljak, 26. srpnja u 13:01 sati. Naznačili smo da nam je odgovor žurno potreban.

Iz Grada Zagreba idući dan telefonski nas obavještavaju da ćemo odgovor dobiti u srijedu, 28. srpnja. No, odgovor tog dana ne stiže, ali nas 29. srpnja, dakle u četvrtak, još jednom obavještavaju da ćemo dobiti odgovor. Tada još dodaju da ‘nije točno da se postupak protiv gospođe Škoro ne vodi’.

Foto: hr-vjesnik
Grad: ‘Tužili smo i Kim Ann Škoro’

Konačno u petak, 30. srpnja, u 16:18 sati stiže odgovor Gradskog ureda za upravljanje imovinom Grada Zagreba. Potpisala ga je viša stručna savjetnica Aleksandra Došen. Inače, taj ured, koji je do sada vodila Martina Zagorec, nova gradska vlast ukida.

U odgovoru za Telegram pišu: ‘Obavještavamo vas da je Grad Zagreb kao tužitelj ustao protiv obje suvlasnice’. Drugim riječima tvrde da su tužili i gospođu Žibrat i gospođu Škoro.

Objašnjavaju zatim da su nepravomoćno već dobili spor s gospođom Žibrat, što smo ionako znali, te da je postupak protiv gospođe Škoro, kako pišu, ‘pred istim sudom u tijeku’. Napisali su nam i ‘zabilježbu spora’, oznaku koja se upisuje u zemljišne knjige ako je zbog neke čestice u tijeku suđenje.

Vrag je u detaljima. Evo zašto

Nije nam bilo teško provjeriti detalje zabilježbe. Odmah nam je upalo u oči da je stavljena tek 27. srpnja ove godine u 13:53 sati, dakle, nešto više od 24 sata nakon što smo pitali zašto gospođa Škoro nije tužena.

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu dodatno smo provjerili kada je točno stigla tužba na osnovu koje je zabilježba upisana. Prema službenom sudskom odgovoru tužba je poslana e-komunikacijom 27. srpnja ove godine u 13:22 sati. Isti dan dodijeljena je u rad jednom sucu.

Drugim riječima, u trenutku kada je Telegram 26. srpnja pitao zašto nije pokrenut postupak protiv gospođe Škoro, tužbe Grada Zagreba protiv nje doista još nije bilo. Tek naknadno pokrenuta je parnica u kojoj će Grad Zagreb tražiti upis vlasništva na njezinom dijelu parcele u Resniku.

Foto: hr-vjesnik
Zašto se čekalo godinu dana?

Ovdje se nameće pitanje zašto je Grad Zagreb, koji je dopustio da Zlatica Žibrat i Kim Ann Škoro njegovim propustom iz 2006. postanu vlasnice čestica zamijenjenih s Maricom Božić, dodatno otezao s upisom postupkom upisa svog vlasništva.

I Zlatica Žibrat se tijekom suđenja pravdala činjenicom da na zemljištu nije bilo ni zabilježbe spora niti se Grad Zagreb na njega upisao. Uvjeravala je, za sada neuspješno, kako nije znala da je baš tu zemlju njezina majka zamijenila s gradom. Tek kad joj je u svibnju lani stigla tužba Grada Zagreba pronašla je, tvrdi, ugovor o zamjeni zemljišta. Zbog tog propusta, namjernog otezanja ili potencijalne malverzacije, uspjela je u kolovozu 2019. prodati polovinu Škorinoj ženi.

Sada je, očito, grad još neko vrijeme odlučio žmiriti na činjenicu da je Kim Ann Škoro na suspektan način došla do vrijedne nekretnine. Za kraj valja podsjetiti da je u pitanju zemljište vrijedno nešto više od 640 tisuća kuna. U ovih godinu dana ona ga je, budući da nije pokrenut spor protiv nje, mogla i prodati. Bi li netko za to bio odgovoran?

Izvor:https://www.telegram.hr/politika-kriminal/skorina-supruga-pod-cudnim-je-okolnostima-dosla-do-gradske-parcele-grad-ju-je-tuzio-tek-nakon-upita-telegrama/

Autor: M.M.