Četrnaesta je obljetnica kornatske tragedije u kojoj je život gaseći požar izgubilo 12 vatrogasaca iz Tisnog, Vodica i Šibenika. Na mjestu stradavanja, na otoku Kornatu održana je komemoracija u spomen-parku. U kapelici svetog Florijana održana je služba riječi. 

Danas je 14. godišnjica kornatske tragedije u kojoj je život gaseći požar izgubilo 12 vatrogasaca iz Tisnog, Vodica i Šibenik

Poginulim vatrogascima počast su odali članovi obitelji, prijatelji i kolege iz Šibensko-kninske županije i drugih krajeva Hrvatske te kolege vatrogasci iz njemačke pokrajine Baden-Württemberga. U ime predsjednika Republike Hrvatske vijenac je položila njegova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, u ime predsjednika Hrvatskoga sabora saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev i u ime predsjednika Vlade glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić sa svojim zamjenicima položio je vijenac u ime stanovnika Šibensko-kninske županije.

Foto: hr-vjesnik

Počast poginulim vatrogascima odala su i izaslanstva gradova Šibenika i Vodica, općina Tisnog i Murter-Kornata, izaslanstva Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije te načelnik šibensko-kninske Policijske uprave Ivica Kostanić.

Obitelji i prijatelji poginulih vatrogasaca te sudionici komemoracije obišli su mjesto tragedije, 12 kamenih križeva izgrađenih prema projektu arhitekta Nikole Bašića, koji je i sam bio na komemoraciji. 

30.08.2021., Kornati – Na otoku Kornatu obiljezena je 14. obljetnica stradanja 12 vatrogasaca iz Tisnog, Vodica i Sibenika u Kornatskoj tragediji.

Zvonimir Čorkalo, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tisno, izjavio je za HTV-ov središnji Dnevnik da je i dalje velika tuga za stradalim vatrogascima u kornatskoj tragediji. Mimohod je u malo manjem obujmu ove godine i lani zbog epidemije koronavirusa, ali to je manje važno, kazao je i naglasio kako je bitno da se svi na taj dan okupe i prisjete stradalih kolega.

Na pitanje je li se sustav nakon tragedije promijenio na bolje, Čorkalo je kazao da se vide promjene u opremi, tehnici, voznom parku, a promijenio se i zakon. Govorio je i o tome kako za mnoge propuste vezane uz tragediju na Kornatu nitko još nije odgovarao. 

Broj ljudi koji su plovilima stigli na komemoraciju ograničen je zbog epidemioloških uvjeta.

Vijenci su položeni i ispred šibenskog Vatrogasnog doma.

U 15.25 diljem Hrvatske sirene su se na minutu oglasile u svim vatrogasnim postrojbama, a vatrogasci su postrojavanjem odali počast svojim stradalim kolegama. Počast će im odati i maratonci iz Sisačko-moslavačke županije, trčeći od Vodica do Tisnog.

Foto: hr-vjesnikPočast su u 15.25 odali i piloti 855. protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva počasnim preletom dva Canadaira CL-415 iznad Šibenika, Vodica i Tisnog.

U gašenju požara na otoku Kornatu 30. kolovoza  prije 14 godina poginulo je 12 vatrogasaca. Tragediju je preživio jedino Frano Lučić iz Tisnog. 

Po zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, počast vatrogascima poginulima na Kornatu odale su sve vatrogasne postrojbe koje su se postrojile i u 15.25 na minutu upalile sirene, a zatim su vatrogasci upalili svijeće za stradale kolege.

Prisjetili su se svih stradalih čitanjem njihovih imena i prezimena: Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević, Ante Juričev-Mikulin.

Foto: hr-vjesnik

Na 14. obljetnicu kornatske tragedije, jedne od najvećih mirnodopskih nesreća u Hrvatskoj, ministar obrane Mario Banožić izrazio je suosjećanje s obiteljima poginulih vatrogasaca.

I nakon 14 godina od ovog nemilog događaja, moramo čuvati uspomenu na ovu veliku tragediju koja nije samo pogodila hrvatsko vatrogastvo, nego i cijelu hrvatsku državu. Naša je zadaća učiniti sve što možemo da do ovakvih događaja više nikada ne dođe.

U mislima smo s obiteljima i prijateljima vatrogasaca koji su izgubili život obavljajući časno, pošteno, spremno i hrabro svoju zadaću. Neka im je laka hrvatska zemlja, poručio je ministar Banožić, priopćio je MORH.

Autor: hr-vjesnik