Siniša Glavašević, urednik Radio Vukovara i ratni izvjestitelj, točno prije trideset godina javljao se s ratnim izvješćima iz opkoljenog grada. Neposredno prije pada Vukovara u programu Hrvatskog radija, počelo je emitiranje njegovih priča, pristiglih faksom iz podruma vukovarske Opće bolnice, kasnije objavljene kao Priče iz Vukovara.

Foto: hr-vjesnik

Početkom 1997. njegovo je tijelo pronađeno na Ovčari. Učio nas je hrabrosti, ljubavi i ljudskosti ne kuneći se u isprazne nacionalističke fraze. Uvijek je spominjao ljude, nikad Hrvate i Srbe jedna istinska legenda i čovjek koji nije dijelio ljude po nacionalnosti, vjeri i po bilo čemu ako su bili drugačiji …Neka je vječna slava i hvala svim nevinim žrtvama grada Vukovara.

Foto: hr-vjesnik

Počivali u miru i da se ovakva tragedija nikada više ne ponovi. Nažalost svojim nevinim životima i žrtvama platili su ideje zločinačkih umova i ljudskih zvjeri te svih onih koji su mogli, a nisu napravili ni jedan korak da spase nevine žrtve i grad. Ipak su im vlast, toplina i sigurnost njihovih Vila i bankovni računi bili draži. Vukovar i njegovi građani bili su im samo teret i omča oko vrata. Danas su zato u prvim redovima kolone sjećanja ali neka samo pročitaju jedno od posljednjih javljanja mučki ubijenog Siniše Glavaševića koji je dva dana nakon pada Vukovara odveden u nepoznato – “Optužnicu” Glavašević je bio dobar kada je izvještavao onako kako je vlast htjela.

Kada se usudio dovesti u pitanje njenu ulogu u obrani Vukovara, njegova su se izvještavanja na Hrvatskome radiju jednostavno prestala emitirati. Ipak, njegova je riječ pronašla put preko Radija 101.Tada je, po uzoru na Zolin “J´accuse” stotinjak godina prije, rekao: “Optužujem!”, a mediji su ovu njegovu stranu danas uglavnom zaboravili.”…Optužujem Vas, gospodo sabornici, za trenutak iznenađenja kada su Vukovaru stigli nepobitni materijalni dokazi da Republika Hrvatska raspolaže ljudstvom i svim sredstvima potrebnim za proboj puta, te obranu Vukovara, ali ista ne želi upotrijebiti, tj. dostaviti Zapovjedništvu operativne grupe Vukovar, Vinkovci, Županja, a koje je Zapovjedništvo zahtijevalo za izvršenje zadatka koji je postavljen pred Zapovjedništvo. Optužujem Vas, gospodo, za svu bol trenutka u kojem je Vukovar shvatio da između Vas, Hrvatskog sabora, Hrvatske vlade, Predsjednika Republike Hrvatske i četnika nema nikakve razlike…””…Optužujem Vas, gospodo, za smrt Vukovara. Materijalni dokazi Vaše nesumnjive krivice bit će dani na uvid hrvatskom narodu i cijeloj svjetskoj javnosti. Ne zavaravajte se, da ćete Vi doći prije do njih, ne možete gospodo, garantiram Vam…” – govorio je Glavašević iz okupiranog Vukovara.Slava i vječna hvala herojima i svim nevinim žrtvama koji su poginuli u krvavim borbama u Gradu Heroju. A Vama gospodo sa Markovog trga i Banskih dvora samo jedna poruka SRAMITE SE …

Autor: M.M.